У ЈАДРАНСКОЈ ЛЕШНИЦИ – Барем ризлом да се наспе пут

У ЈАДРАНСКОЈ ЛЕШНИЦИ – Барем ризлом да се наспе пут

У Јадранској Лешници педесетак мештана засеока Вратачка мала окупило се јуче да укаже на дугогодишњи проблем због којег им је живот умногоме отежан. Реч је о путу који од доње мале води ка Прокопу и даље ка Церу и Чокешини, а који је у лошем стању, препун рупа и одрона, што отежава кретање како возачима аутомобила тако и пешацима.

– То су све људи који су остали да живе и раде овде, али су незадовољни путем који је у јако лошем стању. Обраћали смо се Месној заједници, али и осталима за које сматрамо да могу да нам помогну и асфалтирају ових два километра пута, међутим, решења још увек нема. Ето, улична расвета је овде, као и увек пред изборе, сређена, али има доста места где нема сијалица. Када ће пут доћи на ред, то не знамо и зато смо се окупили да видимо шта даље да чинимо – каже Жељко Петровић.

Пензионер Добривоје Јевтић се вратио из Београда да живи у завичају, али, како каже, највероватније ће морати назад јер је пут у катастрофалном стању, а од пута зависе и остали услови за нормалан живот. Каже да је у више наврата писао и на адресу председника Александра Вучића, одакле је добио одговор да је његова канцеларија послала Градској управи у Лозници допис у законском року, али да локална самоуправа није ништа предузела.

– Добили смо само образложење да се по селима редовно асфалтирају путеви, а у школи, на једном састанку СНС обећано је да ће до краја 2021. године бити урађен асфалт и на овом путу јер је пројектна документација спремна. Иначе, пут се простире од продавнице у горњој мали до Прокопа на Церу у дужини од два километра, а од Прокопа до асфалта у Чокешини има око три километра – каже Јевтић.

И Данко Николић, отац једног детета, каже да је остао ту да живи и ради јер воли своје село, али да му то много отежава лош пут до куће. Владан Савић додаје да деца када иду у школу морају да обују чизме до асфалта где се преобувају како их њихови вршњаци ”не би зафркавали”. Каже да је пут ”пропаст” и за аутомобиле, да пропадају трапови, амортизери и точкови, али да је најгоре то што се доста породица одселило, да је из сваке куће неко отишао, а да још деветнаесторо деце с нестрпљењем чека асфалт. То им је, каже, највећа жеља.

Мештани поручују да им је досадило да газе по води и блату, чак и када су лепи дани, немају више поверења ни у Савет месне заједнице јер им неки од чланова не излазе у сусрет и поред обећања која су дали. Не желе да се баве политиком, али, како кажу, циљ им је да неко чује њихов глас и поруку да ”није народ једна странка и једна глава”, да и они имају право на нормалан живот и сређен пут. Уколико им Град не помогне, сами ће се организовати и набавити ризлу да барем тако заспу кратере на путу и санирају одроне, а како поручују, сами ће прокопати и канале како се вода не би задржавала на њему и правила каљугу и усред лета. Ипак, сви гаје наду да ће надлежни на бољи начин решити проблем.

Председник Савета месне заједнице Драган Тодоровић нам је потвдрио да је пут у горњој мали увек проблематичан јер и поред насипања ризлом због подземних вода стално је под водом.

– У децембру смо насипали део пута, али он данас изгледа као да на њему није ништа рађено. Мештани су у праву што траже да се то реши и ја сам у више наврата тражио помоћ од надлежних у локалној самоуправи. Нажалост, за асфалт не могу ништа да кажем јер сам свестан да ми као заједница немамо новаца да то сами одрадимо, а пошто је пут категорисан, надам се да ће нешто урадити и држава, што је најавио и председник Вучић када је недавно боравио у Горњим Недељицама. Игром случаја и ја живим у том делу села и често ми људи из других делова замерају да много ризле одвозимо у мој заселак зато што сам председник месне заједнице. Тачно је да имамо одређену количину камена на располагању и ја за сваки кубик имам документацију где је утрошен. Немогуће је све потрошити само на један пут, али се надам да ћемо већ у априлу добити нову количину, коју ћемо равномерно распоредити по приоритетима. Као и моје комшије, надам се, ипак, да ће се ускоро и асфалтом прекрити овај пут – каже Тодоровић.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЖЕЉКО МАТИЋ ИЗ ТРШИЋА – Мајстор за ликере

”ПЕСНИЧКИ ПОЗДРАВ ПРОЛЕЋУ” – Пријаве још данас и сутра

Преузмите бесплатну апликацију ЛН на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )