ОВИХ ДАНА – Атомски одозго

Да је добро, није. Како ће бити када је у Европи поново рат. Слике из Украјине не могу да нас не подсете на оно што смо преживели пре 23 године. Сирене, бомбе, порушени објекти, уплакани људи, народ који највише пати док се велики играју и надмудрују око политичких, економских и осталих светских утицаја. Углавном, тај рат утиче и на нас, а потврду имам из прве руке.

Један мој комшија средњих година, увек сталожен и одмерен, последњих дана није сав свој. После трећег сусрета у коме ми се готово и не јави, зауставим га и онда човек исприча своје муке. Упропасти ме Путин, вели он. Како удари на Украјину, код мене у кући поче дестабилизација, нервоза и немир, а све под утицајем моје жене. Прво је почела лепо, шта мислиш да ли ће овај рат утицати на нас? А? Хоће ли, пита она, а ја будала кажем – Како неће, није ти то далеко, у Европи је, и осудим самог себе, а да нисам то ни знао. Два дана је пробала изокола, а онда крену директном офанзивом.

Треба да купимо и ми брашна, уља, соли, да се нађе. Иди напуни плинске боце, ако нестане струје, на чему ћу кувати – издаде ”препоруку”. Објасним да нема потребе и таман ми ко кец на десет дође председник. Кажем јој као разумном хомо сапиенсу. Слушај шта човек прича, обезбедили смо, каже лепо, пиринач, уље, брашно, со, препуни су магацини, наручено је и млеко у праху као и 30 милиона килограма брашна тип 500. Купили смо и 32 милиона комада сардина. Слушала је мирно до сардина, а онда рекла нешто непристојно. Углавном, ништа жена не верује, наређује куповину. Моментално. Прича комшо, видим није му лако.

Шта ћу, наставља даље, знаш да овде у згради има оних са очима јачим од скенера на царини, сваку кесу скенирају до зрна бибера и онда сам морао да радим прикривено. Да не кажу комшије види паничара, прави залихе, а мада сам, кад размислим, и друге нешто чешће сретао са кесама и торбама ових дана. Уместо да одем једном у продавницу и довучем све, ишао сам у етапама. Један дан две киле брашна, кило соли, две литре уља. Други дан у другу трговину по сличне количине. Шпајз је пун. Хоће да пукне. Сада Путин може да ратује и годину дана. Наравно, имам и плина, далеко било да избије неки пожар, тражили би ме око Сарајева. Кажем жени – Ето, припремили смо се, али не лези враже. Пита колико има горива у колима. Шта ћеш, несрећниче, ако будемо морали да идемо одавде. Куд да идемо сад када сам све паре скркао у онолико брашно, уље, плин?! Јок, неће да одустане. Поче, Мика и Јанко отишли у Босну, наточили до чепа, само се ти правиш паметан. Нема ми друге, ако не послушам, уведе ми санкције, мислим тоталне, разумеш, и ‘ајд преко Дрине. Колико, пита момак на пумпи, колико може да стане. Сада имам хране за годину дана и бензина до Москве. Мислио сам то је то, нема више. Кад она гледала нешто или читала, па чула за оно ”Атомски здесна”. Каже, био си у војсци, шта је то “Атомски здесна?”. Објасним да је то без везе, глупава команда из ЈНА коришћена током пешадијске обуке. “Атомски здесна!” значи бацај се лево и обратно. Као то ће да те сачува од атомске бомбе. Она одмах рече да вежбамо, није војска глупа, има то неког разлога, а Украјина пуна нуклеарки. Добих упалу мишића од залегања, а она никако да опепели кад лево, кад десно. Још пита, а што нема ”Атомски с преда”, или, да извинеш комшо, ”Атомски, отпозади”. Сад се бринем да не чује да фолија спречава утицај зрачења, како неки верују, па да почнемо превентивно да се умотавамо, или да треба набавити таблете калијевог јодида које, наводно, спречавају таложење радиоактивног јода у штитну жлезду, ако кокне нуклеарка, бомба или електрана у Украјини. Ако чује да људи купују евре, није ме брига, све сам паре потрошио па нека ради шта хоће. Кошта ме Украјина само тако, исповеди се комшо, олакша душу, па оде.

Мислим се, чим дођем кући одох да проверим брашно, со, превентивно, а за сардине ме није брига, њих баш нешто и не готивим. Мада, ако кокне атомски одозго, мало шта ће да помогне. Море, намерно нећу да похарам радње него одох да слушам  “In Corpore Sano” јер ”уметница мора бити здрава”. Мада ме, признајем, копка, да не буде после – ”И шта ћемо сад?”.

Саша Трифуновић

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАШИ СМО – Констракта

ЖЕЉКО МАТИЋ ИЗ ТРШИЋА – Мајстор за ликере

Преузмите бесплатну апликацију ЛН на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )