НАШИ СМО – Констракта

Није нама потребно много за покретање расправе на било коју тему, за поделу на “ове” и “оне”, за сучељавање ко је бољи, а ко гори, Звезда или Партизан, ко је за Европу, а ко против уласка у ЕУ, имамо ли опозицију достојну да се адекватно супростави власти, ко је у праву Русија или Украјина, и тако даље и тако ближе. Зато и не изненађује најсвежија полемика око недавног музичког избора “Песма за Евровизију 22”.

Чини се да још до краја није било ни изговорено име победника, а жучни коментари су већ кренули. Како на друштвеним мрежама, тако у супермаркету, на улици, у месари и апотеци. Где год да застанеш, можеш чути причу о томе да ли ће Србија још једном да се брука пред том европском публиком или ће коначно имати правог представника који ће да “одува” са те шљаштеће сцене на којој се одавно већ не бију копља око композиција, већ око политике. Руку на срце, ко год је пратио српско надметање у Београду мора признати да је било добрих песама, да је сцена изгледала сасвим задовољавајуће, без обзира на то да ли неко воли или не превише светлосних ефеката, да је било костима пристојних, али и оних на граници вулгарности, као и да је гласање протекло на прилично коректном нивоу. Како год, у финалној вечери Ана Ђурић Констракта освојила је највећи број бодова у збиру од стручног жирија, као и највише СМС гласова публике, а већ на полуфиналном наступу изазвала је велику пажњу песмом “In corpore sano”, за коју је имала и веома оригиналан сценски наступ. Она ће Србију представљати у мају на “Песми Евровизије” у Торину, а какав ће тамо резултат постићи и како ће њене поруке из стихова бити схваћене, тек ћемо видети. То већ није до ње и до нас.

А да је песма препуна порука, то је изјавила и сама Констракта после наступа објаснивши све у једној речи – “слојевита”. Ко разуме, разумео је, а ко није, и не мора, али да ништа не може без политике, доказују и коментари на друштвеним мрежама да се “Србија коначно буди” и да победничка песма предсказује неке ствари пред предстојеће изборе. Наша представница на “Евросонгу” биће сигурно главна тема и наредних дана али у једном коментару би се сви могли сложити да је она “доказ да побеђује оригиналност, а не популарност”. И мора се признати, за Ану Констракту знало је знатно мање публике него за Тијану Дапчевић, Сару Јо или Ацу Лукаса, али је њена песма и појава на сцени била пресудна да ипак буде прва. За разлику од мелодија препуних тужних љубави, патње или неких разиграних тонова, њена композиција своју “слојевитост” оправдава управо једном од основних порука, а то је људско здравље и наш однос према њему.

Лавор на сцени и прање руку сапуном у њему може да тумачи ко како хоће, може да га повезује са ковидом-19 и бесомучним понављањем кризних штабова да се против коронавируса бори, најпре, чистим рукама, али и сваки стих из песме има вишезначну истину. Да ли претерујемо последњих година са емисијама о здрављу, да ли се превише прича о тој теми, да ли непотребно одлазимо у теретане док, са друге стране, заборављамо било коју физичку активност у својој кући и зашто су лакше вежбе под будним оком “персоналног тренера” од, рецимо, “индивидуалног” усисавања прашине, прања прозора, цепања дрва или риљања баште, само су нека од питања о којима можемо размислити док слушамо Констракту. Какав је то систем у којем нам држава редовно узима надокнаду за здравствену заштиту, а скоро да код лекара не можемо уколико немамо новаца да га додатно платимо, ако уместо у државну, одлазимо у приватну клинику, ако зуб вадимо код приватног стоматолога, а лек од којег нам здравље зависи плаћамо без обзира на то да ли имамо или немамо оверену здравствену књижицу. Све су то теме о којима се може размишљати слушајући “In corpore sano”, без скакања “на прву” и пљувања свега што је другачије и оригиналније од некаквог ријалити шоуа.

Треба веровати да ће Констракта (“рационално емоционална”) своју песму добро пласирати, тема којом се бави није за шалу већ за озбиљно размишљање и, можда, другачије доношење неких нових и битних одлука. Аутентичност јој не мањка, интелигенција такође, а на Европи је да размисли и покаже вреди ли се уметношћу борити за бољи живот, мирнију планету и коректне односе међу људима.

Слободан Пајић

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАШИ СМО – Поверење

НАШИ СМО – Дно дна

Преузмите бесплатну апликацију ЛН на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )