У „СВЕТУ ЖЕНА“ – Кабаре „Њих две“ – слика садашњице

Вуков дом културе био је синоћ испуњен до последњег места посетиоцима коју су дошли да погледају комедију-кабаре под називом „Нас две“, позоришну представу у оквиру манифестације „Свет жена“, чији организатор је Центар за културу „Вук караџић“.

Уз скромну сценографија на сцени су бриљирале глумица Татјана Кецман, која је и режирала представу и вокална солисткиња Ана Радоњић, познатa као Зое Кида, која је била задужена за музички део. Од првих изговорених реченица Татјана Кецман је „купила“ публику доносећи причу из данашњег живота на духовит и забаван начин, указујући на све оне стваре којима су данас људи окупирани, у које се заклињу и којих се придржавају само до границе која њима одговара.

Заклињање у здрав начин живота, хиперактивност и сталну упућеност у сва друштвена збивања, на супротном тасу овог игроказа има недоследност у неким другим људским вредностима, а тражење решења у дувану и алкохолу, једна је од слика данашњице у којој се неизмерно пропагира способност самоконтроле, које заправо нема. Две потпуно различите жене на сцени доносе реалност данашњице и урбаног живота у којем се зарад „трендовских“ потреба занемарује исконска женска лепота и особине прикладне нежнијем полу. Подржане аплаузима, Татјана Кецман и Зое Кида, три пута су се враћале на сцену да се поклоне лозничкој публици, што само потврђује оцену једне од гледатељки да је представа била „мелем за душу у овом изoпаченом времену“.

Програм „Свет жена“ наставља се већ у уторак, 15. марта у Музеју Јадра, где ће од један поподне бити отворена изложба „Наша суграђанка краљица Драга – између славе и анатеме“ из Музеја рудничко-таковског краја из Горњег Милановца. Аутори поставке су Ана Ранковић, виша кустоскиња историчарка уметности и Александар Марушић, виши кустос историчар, а организатор је Библиотека Вуковог завичаја. За крај манифестације, 22. марта у Сталној поставци слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић од седам увече је отварање изложба „Путујуће шаре Србије“, ауторке др Милице Живадиновић, академске сликарке и историчарке уметности.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗВОРНИК: Хуманост на делу ученика и професора СШЦ“Петар Кочић“

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )