ОДРЖАНО ТАКМИЧЕЊЕ УЧЕНИКА  – Млади представили своје идеје

Град Лозница је, у сарадњи са Савезом проналазача Србије, данас у Вуковом дому културе организовао, у оквиру пројекта „Дани едукативности младих предузетника”, такмичење за ученике осмих разреда основних и првих и других разреда средњих школа у изради бизнис планова у области технолошких иновација. Учествовало је 18 екипа, које су имале четири или пет чланова који су представљали бизнис идеје.

Помоћник градоначелника Љубинко Ђокић је, отварајући такмичење, рекао да то јесте прилика да се види како стечена знања у школи могу бити примењена у пракси у решавању конкретних задатака, да видимо како се идеја може разрадити до нивоа примене.

– Лозница одавно стипендира све оне који су вредни, такмиче се и постижу резултате. Свесни смо да је знање једини капитал који вам нико не може одузети. Снага града, заједнице и државе мери се по броју образованих људи и квалитету њиховог знања. Лозница је један од ретких, ако не и једини град у коме се реализује програм у који су укључени млади под називом ”Лозница најбољима” у оквиру којег смо формирали ”Тим за будућност”. Волео бих да сви градови и општине, цела Србија више улажу у оне који су вредни, такмиче се и који су наш понос – казао је он.

Љубинко Ђокић

Са младима је пре такмичења у Тршићу радио Владан Мојићевић, професор економије из београдске Европске пословне школе, и упутио их у предузетништво као једну од тема која може да им измени живот, а и будућу пословну каријеру. Како је објаснио, радионица је била замишљена тако да ученици добију бизнис план и направе компанију коју ће представити на такмичењу, идеја је да развијају предузетнички дух, размишљају на предузетнички начин, раде тимски и савладају вештине презентовања.

– Ово је шеста година такмичења на коме је до сада учествовало више од 5.500 деце. То су генерације које су рођене са новим технологијама и њихове идеје су толико креативне, маштовите, а ми настојимо да их упутимо како их могу техички даље развијати. Надам се да ћемо остварити циљ. Пратимо их и после такмичења и пре четири године је једна екипа у Мионици имала разраду идеје пољопривредног газдинства. Завршили су средњу школу и активно се баве тиме јер су уз помоћ општине и неких фондова идеју преточили у праксу – казао је он пре него што су екипе почеле да представљау своје идеје, а било је разних од вишенаменског  дезинфекционог средства на природној бази до воденице која, осим што меље жито, сама производи струју за себе, пуни своје батерије, и може да ради и када нема довољно воде за покретање воденичног точка.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У „СВЕТУ ЖЕНА“ – Кабаре „Њих две“ – слика садашњице

У ЛОЗНИЦИ – Кинески ‘’Минт’’ отворио фабрику

Преузмите бесплатну апликацију ЛН на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )