ИЗЛОЖБА ЦРТЕЖА АНГЕЛИНЕ МАРКОВИЋ – Осликана саћања на Азију

Другог дана манифестације „Свет жена“, коју током марта организује Центар за културу „Вук Караџић“, у Сталној поставци слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић отворена је изложба под називом „Дани без Азије“ Ангелине Марковић, мастер дизајнерке текстила. О њеном уметничком развоју говорила је Снежана Нешковић Симић, директорка Центра за културу, подсетивши да је реч о Лозничанки која је своје интересовање за уметност и дизајн у детињству наставила образовањем у средњој уметничкој школи „Техно арт“ у Београду, а потом на Факултету примењених уметности на Одсеку за дизајн текстила где је дипломирала 2012. године.

– Покренули смо ову манифестацију 2002. године и од тада говоримо о женама које су оставиле трага у нашој историји и које су у свим друштвеним областима биле истакнуте. Изложба пред нама на најбољи начин дочарава свет наше уметнице, суграђанке Ангелине Марковић, а на свим овим радовима је њена душа, нежна нит коју осећамо гледајући цртеже. Ангелину познајем од детинства, дружиле смо се у њеном можда и преломном периоду када је требало да се упише на факултет и поносна сам на то – рекла је директорка.

О поставци је говорио Милан Марковић, дипломирани филозоф, иначе супруг ауторке, који је рекао да су „Дани без Азије“ дани „у ликовном дијалогу са Азијом, са утисцима које је ауторка понела из живота на Далеком истоку“.

– За узгајање цвећа потребни су одговарајући услови, земља, положај и изложеност Сунцу, вода, а тако и Ангелина на овим радовима покушавала да нађе најбољи облик за то цвеће које је доминантно на њеним радовима. Она је завршила дизајн текстила, али ова изложба није на текстилу. Ослободила се текстила као материјала у којем ће да се изражава и определила се за цртеж. Сада је мотив добио доминантну улогу у односу на материјал. Зато „Дани без Азије“, дакле, нису дани без Азије, то су и даље дани који пролазе у сукцесивном низу, изван стајања на тлу тог континента. Они пролазе у сећањима на Азију – рекао је Марковић..

На најновије радове осврнула се и Марина Цветановић, историчарка уметности и кустоскиња у сталној поставци, нагласивши да „дела нема без идеја“, а да је на изложеним цртежима цвет доминантан мотив, као што је био и многим уметницима.

Ангелина Марковић је радила као сарадник у настави на Факултету примењених уметности, а свој уметнички развој наставила је као предавач на уметничким радионицама за различити узраст у земљи и иностранству. Имала је пет самосталних, две менторске и више групних изложби.

– Велики изазов је за мене излагати у Лозници јер ме скоро сви из публике знају. Међутим, жеља ми је да се на овој изложби сви ослободе те чињенице, сећања на то коју школу сам завршила, како сам изгледала када сам била мала, већ да само размишљају о цртежима. Да уживају у ономе што је моја истина, а то је ова поставка. Овај простор за мене има велику важност и срећна сам што у њему излажем – рекла је Марковићева.

Током „Света жена“, у пешачкој зони у Улици Јована Цвијића од 6. до 8. марта биће одржан „Осмомартовски базар“, који организује Туристичка организација града Лознице, а у Вуковом дому културе за 10. март од осам увече најављена је позоришна представа „Нас две“.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ВРЕМЕ – Данас без снега, али зима се још није предала

У ЦИКОТАМА – Откривање споменика  жртвама фашизма

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )