ЕНЕРГЕТСКА ЕФИКАСНОСТ – По десет милиона динара од државе и града

Министарство рударства и енергетике донело је решење о одобравању финансирања програма енергетске санације стамбених зграда, породичних кућа и станова који спроводе локалне самоуправе као и градске општине, којим је Лозници одобрено тражених десет милиона динара. Исти износ је планиран у градском буџету, дупло више него прошле године, па ће са средствима министарства ове године у енергетску ефикасност бити уложено укупно двадесет милиона динара.

– Надлежно министарство нам је одобрило износ који смо тражили тако да нам је ове године за енергетску ефикасност на располагању дупло више новца него прошле. У току су наше консултације са Министарством рударства и енергетике око мера које ћемо расписати на јавном позиву који следи. Усаглашавамо хоће ли бити исте мере као прошли пут, или ћемо сада додати још неки вид подршке. Када то завршимо, следи јавни позив за извођаче радова, ко ће радити столарију, котлове, фасаде, све у зависности од мера које буду понуђене, а онда и за грађане. Исто као и прошле године. Задовољни смо добијеном подршком и сада очекујемо још већи одзив грађана. Иначе, од прошлогодишњих 120 уговора, две трећине је реализовано – казао је данас градски менаџер Дејан Сталовић за портал ЛН.

На јавни позив стигла је 151 пријава локалних самоуправа  које су оцењене као уредне и које су се обавезале да ће обезбедити споствена средства у буџету за финансирање Програма енергетске санације. Због великог интересовања и чињенице да је енергетска ефикасност и рационална употреба енергије у јавном интересу и од посебног значаја  Републике Србије, овим програмом биће укупно финансирана 151 локална самоуправа, а појединачни износи по локалним самоуправама добијени од државе крећу се од једног па до 45 милиона динара. 

Подсетимо, прошле године су у Лозници укупно стигле 244 пријаве, а на коначној ранг-листи нашло се 120 домаћинстава, 15 за термичку изолацију, 57 за столарију и 48 за котлове.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

Драги читаоци,

ФК ГРАНИТ, РАДАЉ – Добили нову опрему

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )