КОАЛИЦИЈА ”МОРАМО” ПОЧЕЛА КАМПАЊУ ИЗ ЛОЗНИЦЕ – Време је да буде другачије

КОАЛИЦИЈА ”МОРАМО” ПОЧЕЛА КАМПАЊУ ИЗ ЛОЗНИЦЕ – Време је да буде другачије

Биљанa Стојковић

Коалиција ”Морамо” почела је данас у Горњим Недељицама и Лозници предизборну кампању представивши професорку Биљану Стојковић као свог кандидата на председничким изборима.

Стојковићева је на скупу испред Вуковог дома културе у Лозници рекла да је кандидатуру прихватила зато што сматра да се посла мора прихватити неко из кругова који нису ускостраначки и политички и ко долази из грађанског и еколошког активизма.

– Политика је однарођена и можда је потребно да је опоравимо тако што ћемо људе из грађанских кругова увести у политичка питања. Често се каже да се грађанима гади политика, без свести да је све што се дешава око нас политика и цена хлеба, и загађење ваздуха, и ”Рио Тинто” је политика и то политика која за собом вуче велику корупцију. Већ десет година гледамо потпуно урушавање државе, владавину једног човека који уопште не води рачуна о грађанима, већ о свом профиту и међународним компанијама. Јако је важно да дигнемо глас и крајње је време да ми будемо ти који ћемо променити нешто. Не можемо више ништа чекати, на овим изборима морамо да променимо нешто. Време је да одсада буде другачије – поручила је Стојановићева.

Она је навела да покрети ”који се дижу свуда по Србији” говоре о томе да људи желе промене и да неће више да буду сиромашни и обесправљени ”док мала група људи живи на високој нози”.

– Морамо градити отпочетка, да се суочавамо са социјалном неправдом, одсуством радничких права, културе… Глас грађана мора коначно да се чује, не дамо да нас варају више. Отварамо очи свима и надам се да ће свако од вас отворити очи својој околини. Морамо, због тога се и коалиција тако зове – поручила је будућа кандидаткиња за председника Србије.

Александар Јовановић Ћута рекао је да је побуна кључна реч јер се дошло дотле да ”отимају воду коју пијемо, ваздух који дишемо, земљу од које живимо”.

– Да л се зове ”Рио Тинто” или ”Линг Лонг”, да ли је домаћи или страни предатор, дошли смо дотле да нестанемо, идеја јесте да нестану људи, а фаза у којој смо је черупање природе по принципу ко шта дохвати. И све што треба да урадимо јесте да се раселимо зато што је то добро за нас, а да нам плодну земљу од које живимо натопе концентрованом сумпорном киселином, да нам реке гурну у цеви јер је то за општи интерес. На овим изборима ће главна тема бити животна средина и бираће се између ”Рио Тинта” и живота, опстанка и нестанка. Позивамо вас да се прикључите људима који су дошли са улица и из шуме, људима који немају факултетске дипломе и онима који су академици. Зато смо ”струка и мотика”, окупљени око идеје да ова земља буде наша. Ми смо одлучили да из протеста идемо да решавамо сва питања на изборима и у Скупштини. Ко не буде слушао струку, слушаће мотику – поручио је Јовановић.

Небојша Зеленовић поручио је да ”Морамо” има решења и да се по томе разликује од свих осталих. Најавио је да ће, уколико уђу у Скупштину, усвојити закон о забрани ископавања литијума, а затим кренути да решавају и све друге проблеме.

– То што постоји у свету може бити и код нас. Треба нам четири, пет година да се овде успостави нормалан живот. Тај ред и извесност, ако омогућимо људима, неће одлазити из овако лепе земље. Ми имамо план и знамо како да људи боље живе од свог рада. Смањићемо загађење. Изоловаћемо све куће и станове у Србији. Требаће упола мање угља и мазута и свих других енергената. Мазут ћемо избацити, увести гас и биомасу. Вредеће вам кућа и стан у Лозници сто евра по квадрату више. Све ће бити плаћено кроз уштеду. Обезбедићемо фондове, преко градских топлана ће се изоловати куће и станови, људи ће се бесплатно прикључити на мрежу и имаћемо чист ваздух. Не верујете? Ми смо то урадили у Шапцу, изоловали зграде, прилкључили на топлану и то је могуће – казао је Зеленовић.

На скупу је говорио и Раде Панић, председник Синдиката лекара и фармацеута Србије, који је навео да је стање у здравству лоше од 2000. године. Он је навео и да ће Биљана Стојковић у Србију вратити уставни поредак и да она ”неће мирно спавати” док свако дете не буде могло да се лечи из буџета и сваки грађанин имао основну социјалну помоћ. Казао је и да ће се са Стојковиевом у Србију вратити солидарност, реч која је заборављена.

На изборној листи ”Морамо – Акција, Еколошки устанак – Ћута – Не давимо Београд – Небојша Зеленовић” кандидати из Лознице су Душица Баровић, на 15. месту, и Драган Пајић на 69, од укупно 249 посланичких кандидата.

– Они који ме знају, знају шта је мој пут, животни рад, понашање и да сам увек био на страни праведности, људскости, поштења, рада и труда. Зато сам овде међу овим људима у овој коалицији и зато се ГГ ”Смело” прикључила.  Мислимо да су они нова снага и да имају капацитет за нешто боље у овој држави. Душица Баровић ће бити кандидат Лозничана који има шансу да уђе у парламент и заступаће грађане, зато што смо јој указали поверење. Млада је, има капацитет жељу и вољу и више могућности и снаге да да овој држави и народу, а ми ћемо бити ту да јој пружимо подршку. Морамо да се саберемо да схватимо колико смо у неким стварима заостали за светом. Ови људи међу вама насушно су потребни овој држави и народу и нема ко други него ми и зато морамо поручио је Пајић.

Н. Т.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

„СВЕТ ЖЕНА“ ОД 3. ДО 22. МАРТА – Месец културних дешавања

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Значајно боље стање него претходне недеље

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )