ПРОГРАМ ЛЕР-А ЛОЗНИЦЕ – Подршка привредницима

На састанку одржаном у градској управи данас су о Програму локалног економског развоја (ЛЕР) града Лознице представници локалне самоуправе разговарали са Слађаном Грујић, програмским директором за економски развој из Сталне конференције градова и општина (СКГО), и Браниславом Пејчићем, помоћником министра привреде. Програм ЛЕР-а Лознице доноси се за период од 2022. до 2024. године, а основни циљ је стабилизација локалне привреде и њен даљи развој.

Овај документ урађен је уз техничку подршку СКГО, којим се обезбеђује подршка развоју привреде у складу са прописима Републике Србије и Града Лознице, мере дефинисане у програму имају циљ да допринесу привредно конкурентнијој локалној заједници, отварању нових радних места и стварању пожељне средине за наставак привлачења инвестиција. Према речима Грујићеве, СКГО је организација која је пружала стручну и техничку подршку Граду Лозници у изради документа који треба да донесе добробит лозничкој привреди јер је усмерен на подизање конкурентности и унапређења пословања привредних субјеката на територији Лознице.

– Мислим да смо направили документ који може јако брзо у наредном периоду да крене са реализацијом и помогне привреди Лознице у бољем пословању и конкурентности – рекла је она док је Пејчић оценио да је најзначајније за локалне самоуправе да имају јасан правац деловања када је у питању привреда и јачање локалних привредника што се на примеру Лознице већ види.

-У будућности ће прављењем јасног програма, шеме државне помоћи која је била тема данашњег скупа, Лозница кренути још јаче и сигурније у подршку локалним привредницима. У програму су дефинисане мере за привлачење инвестиција, пре свега, различите мере државне помоћи и регионалне шеме државне помоћи, начини подршке локалним привредницима. Сваки привредник који буде испунио услове за подршку из буџета града биће у могућности да добије конкретну новчану помоћ – рекао је помоћник министра привреде.

Градоначелник Видоје Петровић рекао је да је Лозница добила изузетну подршку у изради Програма ЛЕР-а, подршке привреди, предузетницима и привредницима.

– Суштина је да изнађемо све механизме подршке домаћим привредницима с обзиром на то да често можем очути да су на неки начин у неравноправном положају у односу на стране инвеститоре. Познато је да држава има сет мера подршке у погледу привлачења инвестиција, али И подршке домаћим и страним привредницима. Овде је реч о за нас изузетно важном документу који је стратегију локалног економског развоја, да новцем из буџета града наменски подржимо активности домаћих привредника, пре свега када су питању предузетници микро и мала предузећа, тако да је то сет мера који ћемо почети да спроводимо до краја године. Следе нам одређене припреме тако да бисмо у другој половини године могли да распишемо јавни позив. Верујем да ћемо и те како охрабрити и обрадовати привреднике на подручју Лознице – казао је после састанка Петровић.

Он је казао и да је анализа стања лозничке привреде, рађена као основ за ове мере, показала да  ‘’имамо изузетан добар тренд’’, што радује када таква оцена дође са позиције Министарства привреде или из СКГО који су наш ‘’дугогодишњи добар партнер’’.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗА ДЕЦУ ОБОЛЕЛУ ОД РАКА – Акција давања крви у четвртак

ГРАДСКО ВЕЋЕ – Јавни позив за ВТО

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )