КАЛИГРАФКИЊА ДАНИЦА ВЕСЕЛИНОВИЋ – Уметношћу од Африке до Кипра

КАЛИГРАФКИЊА ДАНИЦА ВЕСЕЛИНОВИЋ – Уметношћу од Африке до Кипра

На ''Кипарском уметничком фестивалу'' Србију ће представљати Лозничанка Даница Веселиновић, професорка калиграфије, која је до сада учествовала на више међународних симпозијума, добијала награде, али и била водећи уметник уметничко-хуманитарног пројекта у Танзанији

Ликовна уметница, Лозничанка Даница Веселиновић, у последње три године учествовала је на неколико уметничких симпозијума у Африци, али и у хуманитарним пројектима на том континенту, а сада је стигао и позив да буде представница Србије на уметничком фестивалу на Кипру наредног месеца. Поред тога, позвана је да и ове године учествује на спровођењу уметничког и хуманитарног пројекта у Танзанији.

”Кипарски уметнички фестивал” смотра је савременог женског ликовног стваралаштва на којој ће учествовати уметнице из 15 земаља са свих континената, а требало је да буде одржан прошле године, али га је, као и многе друге догађаје, пандемија коронавируса одложила. Даница каже да је за позив заслужна њена изложба на међународном уметничком симпозијуму у Етиопији 2020. на којем су учествовали и организатори кипарског фестивала.

– Веома сам срећна због тога што ћу имати прилику да представим Србију, али и наш град, на том значајном фестивалу уметности. Увелико се спремам осмишљавајући слике које ћу тамо радити. Како у избору теме имамо пуну слободу, важно је да инспирација већ постоји. На платнима ће се, као и у Етиопији, наћи нека врста “апстрактне архитектуре”, која корене носи у традиционалним српским кућама и вајатима, истим онаквим какве имамо у нашем Тршићу. Они ми, својим складним и сведеним изгледом, редовно заокупљају пажњу када сам тамо, усмеравајући ме да размишљам о лепоти једноставности, коју, трудим се, на свој начин да представим и на платну – каже Веселиновићева.

Свака од учесница током десетак фестивалских дана треба да уради два дела која ће бити представљена публици, а најуспешније ће добити могућност да приреде изложбу и наступе на другим међународним симпозијумима.

Даницу потом очекује и наставак сарадње на пројекту ”Твоје место на Занзибару” који је настао у сарадњи са српском дијаспором у Африци. Како објашњава, током три летња месеца прошле године осликан је зид од стотинак метара у месту Пађе, а у селу Џамбијанију део школе. Лозничка уметница осликала је ове радове, али су јој у томе помагали и локално становништво и српски туристи на Занзибару.

– Захвална сам на прилици да учествујем на тако бројним уметничким догађајима у Африци, јер је упознати тај континент нешто непроцењиво. Одлазак тамо прелазак је у једну потпуно другу димензију живота, неки други свет. Кафе на улици на сваком ћошку и чистачи обуће, шарене пијаце мирисних зачина, скромне кућице и домаће животиње које слободно шетају улицама, широки осмеси и море, бескрајна дивљина… само су неки од детаља који чине свет чија се срећа не темељи на материјалним стварима… Сликање у друштву црвених колобус мајмуна, традиционални афрички плесови и храна, свакако су нешто што ћу памтити целог живота – каже Даница.

Оно што је, како каже, најзначајније за њен уметнички развој јесте то што је у Африци упознала велики број уметника из целог света, са којима се спријатељила, разменила искуства и реализовала идеје. Нарочито су афричка уметност и тамошњи уметници на њу оставили утисак.

– Упечатљива је њихова специфичност у сликарском стилу и изразу, који немамо прилике тако често да видимо на нашим просторима. Верујем да ће знања и искуства стечена на овим пројектима у великој мери утицати на мој даљи рад – наводи Лозничанка.

Даница је добро позната и љубитељима калиграфије не само у Србији, већ и далеко изван њених граница, већ шест година ради као професорка калиграфије у Београду, а изложбе и предавања имала је широм земље и у иностранству. Иначе, ЛН су о овој уметници писале још пре 11 година када је правила своје прве уметничке кораке и тек маштала о свету који јој је данас део свакодневице.

Н. Т.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПОРОДИЦА АМЕТОВИЋ ВЕРУЈЕ У БОЉЕ ДАНЕ – Људи се јављају да им помогну

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – У Лозници мање од хиљаду оболелих

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )