НА ДРУГОЈ КОЛОНИЈИ ПУСТОВАЊА – Тршић посетили амбасадори

НА ДРУГОЈ КОЛОНИЈИ ПУСТОВАЊА – Тршић посетили амбасадори

У оквиру друге колоније пустовања, која се од среде одржава у Научно-образовно културном центру „Вук Караџић“ у Тршићу, данас је организована посета амбасадора и других дипломата из неколико земаља. Њихов домаћин био је градоначелник Лознице Видоје Петровић, који је изразио задовољство што овако важна делегација подржава манифестацију чији је циљ представљање традиције и предузетништва, као и рада удружења жена које негују израду рукотворина и старе занате.

– Радује ме што смо по други пут домаћини овакве колоније и треба похвалити рад Етно-мреже са којом имамо дугогодишњу сарадњу, али и свих других који су ангажовани да ова манифестација буде овако квалитетна и садржајна. Тршић је данас Србија у малом јер учеснице колоније су жене из више градова наше земље и то је лепа слика. Оваква активност је успела да привуче пажњу и представника дипломатског кора, а њихова прва искуства из нашег краја су јако позитивна. Одавде носе лепе утиске и то нам је важно јер је Лозница отворен град и оваквим манифестацијама обезбеђујемо представљање наших вредних људи, њихову креативност и посвећеност очувању традиције и културно-исттрорисјког наслеђа. Кроз овакве програме и даље ћемо окупљати људе и представљати све оно што је вредно из нашег града. Подржаваћемо увек скупове који пружају могућност економског оснаживања жена, што је веома битно – рекао је Петровић.

Валери Лејн

Колонију пустовања, коју организује Етно-мрежа Србије из Београда уз подршку Туристичке организације града Лознице, Центра за културу „Вук Караџић“, Удружења пословних жена „Креативна визија“, НАЛЕД-а и амбасада САД и Канаде у Србији, посетили су амбасадори Швајцарске Урс Шмид, финске Кимо Јухани Лахдевирта, супруга амбасадора Канаде Валери Лејн, као и представници УНХЦР-а, УНИЦЕФ-а, Међународног клуба жена, Канадског пословног клуба и НАЛЕД-а. У име организатора све их је поздравила Виолета Јовановић, председница Етно-мреже Срије и извршна директорка НАЛЕД-а.

Виолета Јовановић

– Сарадњу коју смо успоставили прошлог фебруара настављамо са новим учесницама, а све нас окупља традиција и очување технике пустовања, ручног ваљања и обраде вуне. Лозничка удружења су, уз Сремску Митровицу и Панчево, важан пункт у оквиру Етно-мреже која се бави чувањем нашег наслеђа тако што ради са женама на њиховом оспособљавању да се као професионалци баве овим техникама и праве производе тражене на тржишту, што може да им буде допунски приход, плата или самозапослење. Лозничанке су се посебно извештиле у овој техници и праве више производа, а тема ове колоније су пустоване кугле, са различитим мотивима, које се склапају у један велики венац, као симбол заједништва који има и естетску и културолошку вредност. Лепо је и то што је ова колонија изазвала велику пажњу у дипломатској заједници и што имамо бројне високе представнике дипломатског кора у Лозници, Бањи Ковиљачи и Тршићу. Као што већина њих већ сада каже, врло брзо ће поново доћи у овај крај приватно – рекла је Виолета Јовановић.

Покровитељ овогодишњег скупа је супруга амбасадора Канаде Валери Лејн која је изразила задовољство што јој је пружена прилика да обиђе овај део Србије, не скривајући одушевљење амбијентом Тршића, али и оним што је видела током радионице на колонији. Амбасадор Швајцарске Урс Шмит је упоредио Тршић са Швајцарском, напомињући да се у Србији осећа као у својој домовини.

У Србији као у Швајцарској – амбасадор Урс Шмит

– Велика ми је част што нас је угостио градоначелник Лознице, али пре свега што је нама дипломатама омогућено да научимо нешто ново, нешто што није свакидашње и зато истичем да је Србије много више од Београда. Ова посета потврђује колика је разноврсност ове земље, а за мене је велико откриће техника пустовања којом се обрађује вуна, прва прилика да се упознам са јако старим, традиционалним српским ручним радом. На путовањима по Србији увек сам импресиониран гостољубивошћу народа и као странац у Србији се осећам предивно – рекао је амбасадор Швајцарске.

На другој колонији пустовања у Тршићу, која се завршава сутра, учествује дванаест жена и један мушкарац из Новог Пазара, Кладова, Панчева, Сомбора, Сремске Митровице, Инђије, Малог Зворника и Лознице. Планирају да направе укупно 500 лоптица од вуне, које ће ујединити у један венац, чиме ће симболизовати заједништво људи у Србији и чување традиционалних вредности.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОПШТА БОЛНИЦА И ДОМ ЗДРАВЉА – Преминуо ковид пацијент, троје на респиратору

БОКС: РЕГИОНАЛНА ЛИГА – Убедљивом победом до плеј-офа

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )