СЕРВИС ЈАВНО ДОСТУПНИХ БИЦИКАЛА – Од пролећа на два точка

Планинско бициклистичко друштво „БицикЛО“, предало је данас у градској управи десет бицикала и металне држаче за њихово паркирање, намењене сервису јавно доступних двоточкаша. Грађани и посетиоци Лознице моћи ће од пролећа да их изнајмљују како би се лакше и брже кретали градом и околином

Зоран Богићевић, председник Управног одбора ПБД „БицикЛО“, и Марко Видић, заменик градоначелника, потписали су уговор којим се предвиђа да сервисом јавно доступних бицикала (СЈДБ) руководи Туристичка организација града Лознице, а да локална самоуправа у будућем периоду набави још двадесет бицикала за ову намену.

– Град је свестан значаја бициклистичког саобраћаја у Лозници и жели да га развија, а ово је само први корак. Када почне сезона, поставићемо три паркиралишта за бицикле у Тршићу, Бањи Ковиљачи и Лозници чиме нећемо само појачати нашу туристичку понуду, већ ћемо подржати развој бициклистичког сабраћаја, учити да буде видљивији, али и да се смањи број возила у ужем градском језгру. Набавићемо још двадесет бицикала у најскорије време и тако постати један од ретких градова у Србији који има овакав сервис – рекао је Видић.

Градски менаџер Дејан Сталовић је подсетио да је пре само пар месеци потписан меморандум о разумевању којим је договорено да заједничким снагама ПБД „БицикЛО“ и град развијају бициклизам и промовишу историјске и културне вредности града.

– С првим данима пролећа озваничићемо рад новог сервиса, а наша обавеза је и да се побринемо за уређење бициклистичких стаза. Једна од главних ће повезивати Тршић и Лозницу, нешто смо већ започели, али због имовинско-правних односа то још није завршено. То нам је посао за долазећи период, а ми смо сигурни да ће бицикл постати коришћенији у граду као вид превоза – рекао је Сталовић

Милош Ђуричић, подпредседник ПБД „БицикЛО“, објаснио је да СЈДБ омогућава приступ овом превозном средству становницима и посетиоцима Лознице који немају свој бицикл, а желе градом да се крећу брзо и ефикасано. Он је истакао да се значај овог система огледа и у слању недвосмислене поруке о стремљењима града да допринесе успостављању одрживе урбане мобилности.

– Овај сервис је резултат наших активности у протеклом шестомесечном пројекту под покровитељством Европске уније и партнера који су у њему учествовали. Заједно са ових десет бицикала и држачима, граду дарујемо и веб-апликацију којом ће се регулисати функционисање сервиса. Бицикл је парадигма екологије и здравог стила живота, а ових десет, које уступамо граду, настали су као директна последица циркуларне економије. Реч је о квалитено репарираним бициклима којима смо удахнули нови живот. Идеја је да изнајмљивање барем за први сат буде бесплатно, али о томе ћемо додатно разговарати – рекао је он.

Иначе, планирано је да паркиралишта за четири јавна бицикла буде у Лозници поред поште, у Улици Јована Цвијића, а по три у Бањи Ковиљачи код капије бањског парка и на улазу у комплекс Тршић.

С. П.  

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОПШТА БОЛНИЦА И ДОМ ЗДРАВЉА – Преминуо ковид пацијент

ФУТСАЛ: ОМЛАДИНСКА ЛИГА ФСРЗС – Тврђава није пала

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (2)
 • comment-avatar
  Nikola 2 years

  Lepo ali ne pre nego se urede biciklisticke staze koje ce biti mimo puteva kojima se krecu automobili i druga motorna vozila. Poslednje sto nam treba jesu bicikli na putevima kojima se krecu kamioni, traktori, automobili, motori, itd. Em ce doprineti povecanju guzvi, em ce smanjiti bezbednost, jer iskreno nije puno vozaca bicikala upoznato sa propisima i nepisanim pravilima kako se vozi bicikl, a i koji su upoznati diskutabilno je koliko ih postuju (dovoljan primer su kacige).

 • comment-avatar
  Bio i video 2 years

  Ako grad želi stvarno nešto da uradi onda ne treba da izmišlja toplu vodu već da primeni ono što postoji u velikim evropskim gradovima:
  Ceo grad proglasiti zonom 30 km/h uz izuzetak nekoliko koridora (šabački put, bul.dositeja Obradovića, put ka Banji i valjevski put). Realno, ostalo su gradske saobraćajnice i 30 je više nego dovoljno. Duž ovih koridora napraviti posebne odvojene staze zbog bezbednosti i to od asfalta, a ne ploča kao ka Tršiću.
  Na ulicama iscrtati biciklističke trake, promeniti primat u saobraćaju i to 1. pešaci 2. bicikli i ostali vidovi prevoza poput trotineta 3. automobili.
  Dakle, kad svi prođu može auto, a ne obrnuto.
  Loznica je mali grad i nema potrebe da se vozila kolima gde god da se krene. Kako smo navikli, tako ćemo se i odvići.

  Dakle, ceo grad zona 30km/, promena prvenstva u saobraćaju i destimulacija vozila ja npr.skupljim kartama za parking i eto nas u Evropi.
  E, da… Da se strogo kažnjavaju svi, a posebno oni što se parkiraju duž bici-staze!

 • Disqus (0 )