31. ЈАНУАР, НАЦИОНАЛНИ ДАН БЕЗ ДУВАНА – Водећи узрок смрти која се може спречити

Употреба дувана је водећи узрок смрти који се може спречити, сваке године у свету умре осам милиона становника, од тога најмање милион непушача због изложености дуванском диму. Због тога стручњаци годинама упозоравају да је епидемија употребе дувана и дуванских производа једна од највећих претњи јавном здрављу с којом се свет икада суочио.

На данашњи Национални дан без дувана чији је слоган „365 дана без дувана“. изашло се са статистиком да навику свакодневног пушења неког дуванског производа има сваки четврти становник наше земље или 27, 1 одсто, а скоро четрдесет одсто становника узраста од петнаест и више година има навику сталног или повременог пушења. Посебно се наглашава значај превенције отпочињања и важност престанка употребе дувана оних који га већ користе. Употреба дувана или пасивно пушење утиче на развој малигних обољења скоро на свим органима у телу па и на репродуктивним.

Сви дувански и никотински производи, између осталог, садрже никотин који изазива зависност, а посебно осетљиви на његово дејство су млади. Међутим, не треба заборавити да је зависност од дувана болест која се може и треба дијагностиковати и лечити као и друге хроничне болести. Пушење утиче на читаво тело, а престанком пушења смањује се ризик од многих болести, уколико се особа разболи, лечење неких болести може бити лакше, а опоравак бржи.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

СЕРВИС ЈАВНО ДОСТУПНИХ БИЦИКАЛА – Од пролећа на два точка

ОПШТА БОЛНИЦА И ДОМ ЗДРАВЉА – Преминуо ковид пацијент

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )