ЗИМА У ТРШИЋУ – Изложба под ведрим небом

Посетиоци родног села Вука Караџића, поред уживања у аутентичном амбијенту тршићког комплекса, одскора могу да разгледају и изложбу на отвореном о флори и фауни културног предела “Тршић-Троноша”, заштићеног подручја којим од 2019. године, одлуком Владе Србије, управља Центар за културу “Вук Караџић”. Предео изузетних одлика, према категоризацији, у Републици Србији, је подручје препознатљивог изгледа са значајним природним, биолошко-еколошким, естетским и културно-историјским вредностима, које се током времена развијало као резултат интеракције природе, природних потенцијала подручја и традиционалног живота локалног становништва.

У знаменитом месту Тршић, дуж пешачке стазе, од Саборишта ка Вуковој спомен-кући постављено је десетак информативних дрвених паноа са подацима о врстама птица из овог краја, као и о бројним биљкама које постоје у овом делу Јадра. Ауторка поставке “под ведрим небом” је географкиња Биљана Радичевић, уредница образовних програма у Центру за културу, а пројекат је подржало Министарство заштите животне средине Републике Србије.

Иначе, према подацима лозничког Центра за културу, прошле године је у Тршићу забележено око 25.000 посета, али незваничан број посетилаца је много већи. Како каже Снежана Нешковић Симић, директорка установе, пандемија је утицала на ове бројке које су прелазиле и сто хиљада у нормалним околностима.

– Када упоређујемо посету током зиме и лета, свакако да је забележена већа посећеност Вуковог родног места током сунчаних и топлијих дана, али лепота и раскош села Тршић не дају се умањити ни зими, када зеленило замени белина снега.  Неповољна епидемијска ситуација у читавом свету, па и нашој земљи, осећа се у бележењу посета овом знаменитом месту. Обим екскурзија, организованих посета је нешто смањен, али ми се трудимо да увек понудимо нешто ново па је тако и ова изложба на отвореном привукла велику пажњу – каже она и додаје да почетак ове године говори да су посете Тршићу више породичне шетње, у складу са празницима који су иза нас и да подаци из јануара бележе око 500 посета Вуковом родном месту.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАЈБОЉИ ДОКУМЕНТАРАЦ У КАНУ – Хотел “Подриње” на филму

НАШИ СМО – Ко сме, тај може

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )