ГОСТОВАЊЕ У ВРЊАЧКОЈ БАЊИ – Представљене слике из легата Поповића

Слике Миће Поповића из Сталне поставке овог уметника и његове супруге, сликарке Вере Божичковић Поповић у Лозници, представљене су у среду у Замку културе, односно Замку Белимарковић у Врњачкој Бањи. Поставка, коју је од 1989. године, када је легат отворен, видело више од сто хиљада посетилаца, у овом туристичком месту биће изложена месец дана, а на отварању изложбе говорила је Снежана Нешковић Симић, директорка „Центра за културу „Вук Караџић“, док јој је добродошлицу исказао Саша Миленковић, директор Културног центра у Врњачкој Бањи.

– После Ниша, позвали су нас и пријатељи из Лесковца, потом смо са овом поставком гостовали у Пироту, а после Врњечке Бање идемо у Трстеник. На тај начин ширимо културу и сарадњу са другим установама из Србије које се баве овом делатношћу – рекла је директорка лозничког Центра за културу на отварању изложбе.

Она је подсетила да је легат у Лозници основан пре 32 године, када је сликар Мића Поповић поклонио свом родном граду 20 слика, два цртежа и 18 графика, као и своје дневнике и књиге, а Лозница га је тада изабрала за свог заслужног грађанина.

– Слике је сам одабрао Мића Поповић и у томе је додатна вредност овог легата. Он је имао прилику да види простор у којем су изложене његове слике, као и дела његове супруге Вере Божичковић Поповић, која је такође поклонила шест својих слика. Иначе, у сваком простору слике делују другачије, оне су из различитих периода Поповићевог стваралаштва, а од 1990. године зграда у којој је смештен легат, некадашња кућа породице Катић, проглашена је спомеником културе. Ово је први корак сарадње наша два културна центра, очекујемо узвратну поставку из Замка културе и радо ћемо угостити наше колеге – рекла је Снежана Нешковић Симић.

Домаћин Саша Миленковић је подсетио да је Културни центар Врњачке Бање јавна установа која у свом саставу има биоскопско-позоришну дворану, Замак културе Белимарковић са галеријским и музејским простором и огроман амфитеатар са 1.500 седишта.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

И ОВЕ ГОДИНЕ У ПАРКИНГ-СЕРВИСУ – Приоритет имају нова паркинг-места

ПОСЛЕ ОДЛУКЕ ВЛАДЕ СРБИЈЕ – ”Рио Тинто” изузетно забринут

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )