БОГОЈАВЉЕЊЕ – Освештана вода у храмовима

Bogojavljenje

Богојављење, један од 15 највећих хришћанских празника, обележава се данас у црквеним портама освећењем воде. Овај празник обележава се у спомен на дан када је тридесетогодишњег Христа у реци Јордан крстио Јован и када се по његовом изласку из воде, у којој се није задржавао јер није имао грехе да окаје, отворило небо, светлост синула, а на Исусову главу спустио се Свети Дух у виду голуба и из отвореног неба зачуо се глас ”Ово је син мој љубљени који је по мојој вољи. Њему слава и моћ кроза све векове. Амин”.

Човечанству је тако откривена тајна Свете Тројице и стога се празник назива Богојављење. Иначе, Христос је крштењем у Јордану осветио сву воду, а не само ту реку.

Народно је веровање да се ноћу уочи Богојављења отвара небо и да тада Бог свакоме ко је пожели  остварује једну жељу. Обичај је и да се на овај дан плива за часни крст, а Вук Караџић је забележио веровање да ће година бити добра, ако је о Богојављењу велики мраз. Чак су и Турци, писао је Вук, каткад питали Србе да ли се смрзао крст.

У новије време уобичајило се да се на овај празник православни поздрављају са “Бог се јави!”, а отпоздрављају са “Ваистину се јави”.

Н. Т.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У ВРЊАЧКОЈ БАЊИ – Гостујућа изложба из Лознице

ПРИПРЕМЕ ФУДБАЛЕРА ЛОЗНИЦЕ – Стигла појачања

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )