УДРУЖЕНА ОПОЗИЦИЈА – Поднесите оставке

Представници градских одбора удружене опозиције – Демократске странке, Странке слободе и правде, Народне странке и Покрета слободних грађана оценили су на данашњем заједничком обраћању медијима да Скупштина града Лознице ”није легитимни представник воље грађана Лознице већ само један од бројних извршних органа руководства СНС”.

– Ниједног дана од конституисања овај сазив Скупштине града није ни представљао вољу грађана Лознице ни заступао интересе грађана, нити се борио за добробит грађана  и локалне самоуправе чији је највиши орган. Не очекујемо да Влада Србије поступи сходно одредбама Закона о локалној самоуправи и распусти овај сазив скупштине. Због заштите основних, животних, здравствених, економских и напослетку политичких интереса грађана Лознице, обраћамо се такозваним одборницима владајуће коалиције у Скупштини града. Ви нисте одборници грађана Лознице. Ви млатарате рукама ”за” и ”против” онако како се померају у Београду конци којима су вам руке везане. Да вам мандат траје не четири него сто четири године не можете са свог имена спрати бруку за све што сте учинили и нисте учинили у претходних годину и пет месеци вашег одборничког мандата. Свакога дана пратићемо шта радите, шта мислите, шта вам је наређено да предложите и изгласате јер ми закон познајемо и знамо применити, борићемо се да се ваш мандат оконча и да Скупштина града то поново и постане – пренео је члан Председништва Покрета слободних грађана Радомир Ђунић из заједничког саопштења.

Потпредседник ГО ДС Саша Димић је у вези са постављеним захтевом рекао да су свесни да постоје законска ограничења онога што траже, али и да више не постоји легитимитет одборника који чине владајућу већину.

– Сматрамо да се чак и у светлу референдумских резултата јасно исказује воља да нешто не ваља, односно да досадашња коалиција нема већину. Свесни смо да је ово био пробни балон за изборе, да провере каква је излазна могућност њихових бирача, па и у том светлу и на трагу свега тога су ови захтеви за распуштање локалног парламента. Поготово за све оно што се дешавало прошле године у вези и са ”Рио Тинтом” и са начином одлучивања у скупштини. Важно је да овај град добије одборнике које заслужује – рекао је он.

Према речима председника ГО Странке слободе и правде Мирослава Грујичића, локална самоуправа практично не постоји у смислу европске повеље о локалној самоуправи, а локални органи власти су ”практично продужена рука партије и братије”, а сам однос према ”Рио Тинту” говори више од свега.

– Председник Србије је на РТС-у рекао да су власти 2006. донеле закон о рударству и да је за то неко узео новац. Пропустивши да каже ко је тај, ко је чинио тадашњу владу, а то су  људи из ДСС, СПО, Г-17 и Нове Србије. Када је дошао на власт све те људе је примио у владу или су били на његовој листи где су исти и данас. Питамо да ли је од 2012. до данас вођена истрага које узео паре за доношење тог Закона о рударству, кад се то већ тако тврди. Није одговорио ни како је могуће да је ”Рио Тинто” за време његовог  мандата у Србији увећао инвестиције десетоструко и како је омогућено странцима да купују нашу земљу. На та питања јавност очекује одговоре од председника – рекао је Грујичић.

Гојко Лакић, из Народне странке, оценио је да смо због начина на који су се понашали приликом доношења просторног плана, а потом и његовог повлачења, одборници остали ”ускраћени за објашњење, извињење и њихове оставке јер ти одборници и скупштина немају више никакав легитимитет и та оставка је питање части”.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОПШТА БОЛНИЦА И ДОМ ЗДРАВЉА – У болници четири ковид пацијента више

У ПЕТАК У СУБОТИЦИ – Бартулина изложба слика „Уточишта“

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )