ДО КРАЈА ФЕБРУАРА – Изложба о Радничком универзитету

Документарна изложба „Улога Радничког универзитета у описмењавању и образовању становништва Лознице у другој половини 20. века“, отворена је данас у Сталној поставци слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић.

Снежана Нешковић Симић, директорка Центра за културу „Вук Караџић“ подсетила је да је Раднички универзитет у Лозници основан још 1959. године и да је деловао самостално пуне три деценије, све до оснивања Културно-просветног центра, када му је и припојен.

– Тек 1998. године, када је нашој установи припојен и Музеј Јадра, делујемо под данашњим именом, а сва архивска грађа од времена оснивања Радничког универзитета остала је у власништву Центра за културу. Сву ту грађу истраживала је наша колегиница Биљана Радичевић и дошла на идеју да од тога приредимо изложбу која ће бити важан прилог историјату нашег града, али и занимљива за наше суграђане да је погледају и подсете се неких прошлих времена – рекла је Нешковић Симићева.

Биљана Радичевић

Ауторка поставке Биљана Радичевић, иначе уредница образовних програма у лозничком Центру за културу, објаснила је да су овом изложбом представљене образовне активности Радничког универзитета, међу којима су бројни курсеви, редовне преквалификације, основно, средње и високошколско образовање.

– У некадашњој Југославији оснивани су раднички и народни универзитети са циљем описмењавања и образовања што већег броја људи. Раднички универзитет у Лозници постојао је од краја педесетих година, када га је основао Општински народни одбор, па све до 1989. године када је Скупштина општине Лозница основала Културно-просветни центар „Вук Караџић“, који је 1998. године променио назив у Центар за културу „Вук Караџић“. Документа која сведоче о активностима Радничког универзитета у Лозници, захваљујући Министарству културе и информисања и нашој градској управи, прошле године су систематизована и скенирана, а као резултат настало је ових 26 изложених паноа – рекла је Биљана Радичевић.

Она је додала да ће у наредним годинама бити приказано више изложби посвећених овој установи, а да је садашњу поставку могуће погледати до 28. фебруара сваког радног дана од осам до три поподне.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЛОЗНИЧАНИ У САРАЈЕВУ – Сви завршили трку у тешким условима

ПУ ШАБАЦ – Хапшење због лажног новца

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )