УЛАГАЊЕ У СПОРТ – УЛАГАЊЕ У ЗДРАВЉЕ (6) – Повећали буџет за спорт

У последњих седам година Општина Мали Зворник значајно је повећала издвајања за спорт. Посебну пажњу посвећују изградњи спортске инфраструктуре. Циљ је да се што више деце бави спортом, а да им се за то обезбеде одговарајући услови

Општина Мали Зворник у буџету за ову годину значајно је повећала средства за спорт.

 – Пре седам година буџет за ову намену био је 7,5 милиона динара, док је у 2021. години износио 12 милиона. За 2022. годину издвајања за спорт повећали смо на 15 милиона динара. Желимо да омогућимо деци добре услове за бављење спортом јер је то од изузетне важности за њихово здравље и даљи развој. Настојимо да кроз финансирање различитих програма и пројеката у области спорта подржимо све спортске клубове и да на тај начин подстакнемо децу и младе да се што више баве спортом – каже Зоран Јевтић, председник Општине Мали Зворник.

Крајем 2020. и почетком 2021. године изграђено је седам дечјих игралишта која су опремљена по савременим стандардима. Игралишта су у Брасини, Доњој Борини, Доњем Насељу, у МЗ Центар, у насељу Жеграп, Сакару и Доњој Трешњици. У свим основним школама на подручју општине замењене су кошаркашке табле и кошеви. У ОШ “Стеван Филиповић” у Радаљу асфалтирано је игралиште.

У Спортском савезу  “Дрина” истичу да је изградња и обнова школских игралишта дала добре реултате и да је сада много више деце на спортским теренима. На стадиону ФК Јединство реновиране су свлачионице, постављене клупе за резервне играче, као и више од три стотине столица на трибинама. Једна од највећих инвестиција у малозворничкој општини је изградња фудбалског стадиона у Великој Реци. Стадион је свечано предат на коришћење у августу, а локална самоуправа је у његову изградњу уложила око 20 милиона динара.

– Помажемо све клубове, а настојимо и да решимо проблеме око имовинских односа када су терени фудбалских клубова у питању. Успели смо да укњижимо игралиште у Доњој Борини као општинско и тако решимо вишегодишњи проблем. Још увек нисмо решили имовинске односе за стадион у Радаљу, али настојимо да и за то нађемо решење. Асфалтирањем игралишта за мале спортове у Доњем Насељу допринећемо да се више деце почне бавити спортом у том делу наше општине. Поред новца који за спорт издвајамо из буџета, преко других програма обезбеђујемо још средстава за ову намену – подсећа Јевтић.

Генерални секретар Спортског савеза “Дрина” Александар Андрић истиче да је један од задатака савеза да уз помоћ локалне самоуправе обезбеди квалитетну спортску инфраструктуру и услове за рад. Каже да са свим клубовима имају одличну сарадњу и сматра да је неопходно да они буду још агилнији и да предлажу оно што им је потребно како би Спортски савез, односно локална самоуправа могли на време да реагују.

 – Клубови могу у сваком тренутку да нам се обрате за помоћ, а ми ћемо се потрудити да пронађемо решење за проблем који имају. Постоји стална комуникација између клубова и савеза, водимо рачуна да сви добију новац, а да расподела буде равномерна у складу са степеном такмичења. Спортски савез “Дрина” помаже им да ураде планове и програме на основу којих добијају новац који се мора наменски утрошити – подсећа Андрић.

Зоран Грбић, тренер одбојкашица Малог Зворника, сматра да је веома важно, поред изградње спортских терена, пронаћи прави начин да се деца заинтересују и почну да се баве спортом.

 – Не мора то да буде превише захтеван и напоран спорт, важно је да сваког дана буду физички активни. Од седме године деца могу да иду у школицу спорта и нисмо свесни шта све они могу да изведу у том узрасту. Мора им се лепо приступити. Чим дете осети да припада негде, да је део екипе, клуба, остаје у спорту. Није одбојка само скочи, удари или прими лопту, она је много више. Кроз спорт се гради личност детета које научи да побеђује, али и да прихвати пораз. Често се може чути да деца, ако не могу да буду нови Роналдо или Ђоковић, одустану од спорта, што је потпуно погрешно. Не могу и не треба сви да буду врхунски спортисти, али сви могу да се баве спортом због здравља – поручује Грбић

ЕЛН

ПРОЧИТАЈТЕ И…

УЛАГАЊЕ У СПОРТ – УЛАГАЊЕ У ЗДРАВЉЕ (5) – Добра сарадња са клубовима

УЛАГАЊЕ У СПОРТ – УЛАГАЊЕ У ЗДРАВЉЕ (4) – Сви могу да се баве спортом

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )