ОДРЖАНА БЛОКАДА У ЛОЗНИЦИ – Укинути Просторни план, или га прогласити неуставним

ОДРЖАНА БЛОКАДА У ЛОЗНИЦИ – Укинути Просторни план, или га прогласити неуставним

Једночасовна блокада на раскрсници Улице Републике Српске, познате као шепачки пут, са заобилазним путем око Лознице, почела је данас у 13 часова. Окупљени грађани из Лознице и више села горњег Јадра, где компанија ‘’Рио Тинто’’ планира отварање рудника јадарита, носили су заставе са натписима ‘’Не дамо Јадар” и поруку ”Не руднику”. Скуп је прошао без инцидената, осим што су на почетку блокаде поједини возачи покушали да прођу, али су, пошто су им окупљени грађани  објаснили о чему се ради, од тога одустали. Учесници блокаде пропустили су возило Хитне помоћи које је стигло из правца Бање Ковиљаче.

– Ово је друга блокада од почетка године. Затражили смо од Владе Србије да повуче Просторни план посебне намене за пројекат ‘’Јадар’’. Власт има два излаза из ове приче, да Влада стави ван снаге Просторни план, који је неуставно донет,  а други је да Уставни суд усвоји иницијативу за оцену уставности Просторног плана коју смо поднели први пут 13. децембра 2020, а последња измена била је крајем априла прошле године. Тражимо да се Уставни суд изјасни, било како, само да то учини. Данас блокада траје сат времена. Нама није циљ да малтретирамо народ  него да скренемо пажњу власти на овај проблем и да он треба да се решава – казао је yа портал ЛН Небојша Петковић из Удружења грађана ‘’Не дамо Јадар’’.

Премијерка Ана Брнабић рекла је да је Влада Србије ‘’на ивици“ да донесе одлуку да поништи све уговоре са компанијом ‘’Рио Тинто’’ и прихвати све испостављене захтеве и додала да садашња власт није довела ‘’Рио Тинто’’ у Србију. Петковић је упитан да то прокоментарише рекао да је  упознат са тиме  и поручио премијерки ‘’нека они укину Просторни план па после нека се ценкају и погађају са својим партнерима како знају и умеју’’.

– Нама није решење да повуку два меморандума, једино што, како они тврде, постоји као потписано, а то чак нису ни уговори. Могу да се прогласе неважећима у року од осам дана и нема никаквих обавеза по томе. Ако то сматрају уговорима и мисле да треба то да повуку, раскину, то не значи ништа. Само укудање Просторног плана, или да Уставни суд прогласи да је тај Просторни план неуставан,  решење је за ову ситуацију. А после тога нека се они тиме баве ко је шта узео, уложио. Следеће суботе ћемо вероватно поново имати блокаду, али ћемо видети у ком формату. Договорићемо се са Савезом еколошких организација, где смо једна од неколико чланица и о наредним корацима благовремено обавестити јавност – поручио је он.

У 14 часова блокада је прекинута и одмах је нормализован саобраћај на том месту.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

УЛАГАЊЕ У СПОРТ – УЛАГАЊЕ У ЗДРАВЉЕ (5) – Добра сарадња са клубовима

ФК РАДНИЧКИ, КЛУПЦИ – Циљ прво место

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )