ПАСИЈА ПАНТЕЛИЈЕ ИЛИЋА – Фотографија је више од хобија

Пантелија Пајо Илић

У протеклој години, уз све проблеме које је донела пандемија коронавируса, мањак фотографских колонија и изложби, лознички фотограф Пантелија Илић (69) забележио је низ успешних учешћа на домаћим и интернационалним фото-конкурсима – велики број његових фотографија уврштен је у онлајн поставке, а за многе је добио и похвале.

– Током 2021. године учествовао сам на 44 изложбе у земљи и ван ње. Нисам освојио ниједну медаљу, али је било шест похвала које се рачунају као награде, од којих је мени веома драга значка “MoL Gold Bedge” од организатора “Salon Fortuna Auckland 2021” из Окланда на Новом Зеланду, где сам конкурисао у саставу асоцијације “Србија фото” из Београда  – прича Илић.

За последњих десет година, од када је активан на колективним изложбама, учествовао је у 31 земљи света на свим континентима, каже да је фотографија његова пасија и да без фото-апарата никада не излази из куће.

– Нисам неко кога иритира и дотиче неуспех на неким изложбама или неосвојена медаља и увек имам разумевања да има и бољих фотографија од мојих и да  жирију није лако да од пет или шест хиљада пристиглих радова одабере најбоље за награде и пролазност за изложбу. Најчешћа пролазност или награђена моја фотографија је из категорије “Лајф”, незаобилазна тема обичног човека са ових наших простора. Трудим се да те људе прикажем онаквим какви су у стварном животу без неког кича или улепшавања – објашњава овај страствени љубитељ фотографије и истиче да је посебно захвалан својим пратиоцима на друштвеним мрежама који му дају подстрек и вољу да истраје у свом хобију, као и фотографској асоцијацији “Србија фото” из Београда чији је члан и учесник њихових салона.

Пантелија Пајо Илић се бави фотографијом више од 40 година, са мањим прекидима, а интезивно од 2011. Члан је Фото-савеза Србије од 2013, а носи звање фото-аматера прве класе (Ф1 ФСС) . Учествовао је на више од 200 колективних изложби у земљи и иностранству, а иза себе има и две самосталне. Од награда које је до сада освојио значајно му је неколико златних и бронзаних медаља, као и бројне похвале, дипломе и цертификати. Оно са чиме не може да се мери ниједна од тих награда је, како наглашава, задовољство које му причињава бележење животних тренутака уз помоћ фото-апарата.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НА ДРИНИ – Првојануарско купање

”ПРИЂИ СРЦЕМ” 12. ПУТ У ЛОЗНИЦИ – Кад Деда Мраз донесе – пролеће

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )