КЊИГА ЗА БУДУЋЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ – Истиче чињенице, поставља питања

КЊИГА ЗА БУДУЋЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ – Истиче чињенице, поставља питања

Издавачка кућа „Фабрика књига“ представила је синоћ у клубу „Код Малише“ књигу „Како се све може урушити – мали приручник колапсологије за будуће генерације“, чији аутори су Пабло Сервињ и Рафаел Стивенс. О овом издању говорили су Дејан Илић, уредник „Фабрике књига“, и Зоран Јанковић, књижевни и филмски критичар, који су лозничкој публици представили и ауторе књиге, која, како је речено, није настала с намером да изазове страх.


Пабло Сервињ, инжењер пољопривреде, после доктората напустио је свет академије и укључио се у еколошки транзициони покрет. Занимају га урбана пољопривреда и одржива, самодовољна пољопривреда, те еколошка питања у вези с тим. Пише и држи предавања о томе како се све може урушити и шта у вези с тим може и треба да се уради. Са Рафаелом Стивенсом, једним од оснивача агенције Greenloop, која се бави одрживим развојем и отпорношћу социо-еколошких система, утемељио је колапсологију. Од 2015. године је истраживач у Институту Моментум, у Паризу – речено је на овој књижевној вечери коју су организовали књижара „Алиса у земљи књига“ и Удружење грађана „Паресиа“ (Parrhesia)

Према записима аутора, ово није обична књига која нас дотиче и која се бави специфичним катастрофама као што су цунами или терористички напад, а која се заборави после неколико месеци.

– Није реч о крају света, ни о апокалипси. Урушавање је „процес“ у коме законом овлашћене институције не могу (по разумној цени) снабдети већину популације основним потрепштинама (водом, храном, пребивалиштем, одећом, енергијом итд.). Ради се, дакле, о неповратном процесу широких размера као што је крај света, само што ово није крај! Књига коју држите у рукама није настала с намером да изазове страх. Ми се не бавимо ни миленаристичком есхатологијом ни могућим астрофизичким и тектонским појавама које би могле покренути масовно изумирање врста какво је Земља искусила пре 65 милиона година. Ова књига, уз то, није песимистична, не недостаје јој вера у будућност, али није ни „позитивна“, не минимализира проблем откривајући „решења“. Ово је књига која покушава да трезвено истакне чињенице, да постави важна питања и да сакупи алате који омогућавају другачије разумевање теме од оног приказаног у холивудским филмовима, мајанским календарима или „техно блаженству“ – поручују аутори Пабло Сервињ и Рафаел Стивенс.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

РУКОМЕТ – Војводина освојила Свесрпски куп

АКЦИЈА ДОБРОВОЉНОГ ДАВАЊА КРВИ – Ненаду Петровићу у част

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу


Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )