ПРОТЕСТ БИВШИХ РАДНИКА „ФАК“-а – Тражиће правду и код Вучића

ПРОТЕСТ БИВШИХ РАДНИКА „ФАК“-а – Тражиће правду и код Вучића

Група радника некадашње Фабрике аутотракторских кочница (ФАК), окупила се јутрос око 10 сати испред зграде лозничког Основног суда како би мирним двочасовним протестима указала на проблеме с којима се боре већ годинама, а који се односе на неисплаћене зараде, плаћање доприноса и друга потраживања од стране некадашњег власника фирме која је отишла у стечај.

Драгослав Глишић, председник Управног одбора мањинских акционара и радника ФАК-а, каже да је скуп организован како би његове колеге потписале петицију и дале сагласност својим представницима да се даље боре за своја права и против, како истиче, незаконитих радњи у судству.

– Један од проблема је у исплатама на основу пресуда које имамо већ годинама, за наше заостале зараде, отпремнине, неуплаћене доприносе и друго. Имамо правоснажне пресуде, реч је о више од стотину радника, али неко у судовима с њима манипулише. Те пресуде се сада преиначују и иду на нашу штету – каже Глишић.


Он подсећа да је предузеће „Хемтекс интернационал“ приватизовало ФАК уз безначајно улагање с обзиром на то да су тамо залихе финалних производа и материјала биле вишеструко вредније од улагања новог власника. Глишић наглашава да је предузеће ФАК имало у моменту приватизације производне хале, магацине и друге објекте милионске вредности, као и машине и пресе такође милионске вредности каквих није било у целој бившој Југославији, али и више хектара земље у центру града, на којој је изграђена бензинска пумпа, а сада се граде вишеспратне зграде. Иако је обавеза новог власника била да одржи производњу и исплати неисплаћене плате по пресудама и поравнањима, Глишић тврди да до тога није дошло него су распродате машине, пресе и објекти, а радници отпуштени. Намера радника да намирења потраживања по пресудама и поравнањима остваре судским путем није уродила плодом. Извршни поступак, покренут пред Основним судом у Лозници 2006. године, до данас није завршен, већ је само покренут, јер је предузеће „Хемтекс интернационала“ из Београда покренуло поступак стечаја над предузећем ФАК 2019. године.

– Петиција је усмерена на рад појединих судија, против којих су подношене и кривичне пријаве. Наше правоснажне пресуде потврдила су три суда, лознички, шабачки и Апелациони суд у Новом Саду. Последње суђење смо имали пре два месеца у Ваљеву, али нам судија тада није дала ни реч да проговоримо. Данас је требало да буде ново суђење, али је судија отказала рочиште јер је чула да смо заказали протест, а поред тога постављен је нови судија, који је заказао ново суђење за 24. јануар у Ваљеву. Зато и протестујемо јер желимо да суђење буде у Лозници. Уколико се то не оствари, ићи ћемо пред Привредни суд у Ваљево да протестујемо, а одатле настављамо пут до кабинета председника Србије Александра Вучића. Тражићемо правду и код њега, наша права и проблеме изнећемо му на сто и очекујемо да ће се нешто покренути с мртве тачке – поручује Глишић.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЈАДАРИТ – ЧЕГА СЕ ПЛАШЕ ЛОЗНИЧАНИ (8) – Све делимо са јавношћу

ОПШТА БОЛНИЦА И ДОМ ЗДРАВЉА – Преминуо ковид пацијент

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )