УЛАГАЊЕ У СПОРТ – УЛАГАЊЕ У ЗДРАВЉЕ (4) – Сви могу да се баве спортом

УЛАГАЊЕ У СПОРТ – УЛАГАЊЕ У ЗДРАВЉЕ (4) – Сви могу да се баве спортом

Одбојкашки клуб Мали Зворник једини је женски клуб у овој општини. Окупља шездесетак девојчица од првог разреда основне, до четвртог разреда средње школе. Професор физичког васпитања и тренер овог клуба Зоран Грбић истиче да је физичка активност неопходна сваком детету и да спортом могу да се баве сви. Сматра да је важно да се у ове активности укључи што више људи који могу да подстакну децу да се баве спортом

Одбојкашице Малог Зворнка новајлије су у Другој лиги “Центар”, али то их не спречава да постижу запажене резутате. У прошлој сезони освојиле су прво место у Регионалној лиги и пласирале се у виши ранг уз само један пораз. Екипу чине само одбојкашице поникле у овом клубу.

– Имамо претпионирску, пионирску и сениорску селекцију, а имамо и школицу одбојке где тренирају  девојчице од првог до четвртог разреда основне школе. Тренутно у свим селекцијама, без школице одбојке, имамо шездесетак девојчица и  то је за малу средину као што је наша велики број, али када би се укључиле и девојчице које иду у школу на селу, било би их много више и то је један од наших приоритета у наредном периоду. Веома је важно да се деца што раније почну бавити  спортом. Не мора то да буде превише захтеван и напоран спорт, важно је да сваког дана буду физички активна. Од седме године деца могу да иду у школицу спорта и нисмо свесни шта све они могу да изведу у том узрасту. Тренутно, два пута недељно по сат и по радимо са децом узраста од првог до четвртог разреда основне школе и они на тренинзима треба да науче да трче напред, назад, да скоче увис, да се преврну, као и да науче да лопту одбијају прстима и “чекићем”. Тек у претпионирској селекцији уче ротације, одигравање лопте, сервирање, полако се припремају за такмичење. Тренинзи су у том узрасту два пута недељно по два сата. Пошто немамо кадетску селекцију, одмах из пионирске прелазе у сениорску и играју до завршетка средње школе, а онда већина одлази на даље школовање – каже Зоран Грбић, тренер малозворничких одбојкашица и професор физичког васпитања.


Он истиче да добри резултати долазе због тога што девојчице континуирано тренирају од седме године. Сматра да спорт не представљају само мишићи и издржљивост, већ је физичка активност много више од тога, посебно када су екипни спортови, као што је одбојка, у питању.

 – Покушавамо да анимирамо што више деце да се баве спортом, да буду са нама у сали. Мора им се лепо приступити. Чим дете осети да припада негде, да је део екипе, клуба, остаје у спорту. Није одбојка само скочи, удари или прими лопту, она је много више. Кроз спорт се гради личност детета које научи да побеђује, али и да прихвати пораз. Често се може чути да деца, ако не могу да буду нови Роналдо или Ђоковић, одустану од спорта што је потпуно погрешно. Не могу и не треба сви да буду врхунски спортисти. Спортом треба да се бавимо због здравља. Најважније је да деца буду физички активна, да се друже – уверен је Грбић.


Подсећа да је веома важно да се што више стручних људи укључи у рад са децом. Нису сва деца иста и неопходно је да се сваком од њих посвети пажња. Истиче да је у свему томе веома важна улога родитеља који треба да подрже и подстичу своју децу да се баве спортом због здравља, али не и да од њих очекују да постану врхунски спортисти по сваку цену.

 – Потребно је да се што више деце са села укључи у активности спортских клубова у нашој општини. Пре неколико година промовисали смо одбојку на селу и то је била веома успешна акција. Са локалним превозником договорили смо се да деци са села која желе да тренирају одбојку омогући бесплатан превоз и то је веома добро функционисало. Велики број девојчица са сеоског подручја тренирао је у то време у нашем клубу. То би требало поново покренути, не само када је одбојка у питању. Требало би деци са села омогућити бесплатан превоз како би могла да тренирају у неком од наших клубова. Спорт би тако био доступан свима, а верујем да би и резултати били још бољи – поручује Грбић.

ЕЛН

Фото: ОК Мали Зворник

ПРОЧИТАЈТЕ И…

УЛАГАЊЕ У СПОРТ – УЛАГАЊЕ У ЗДРАВЉЕ (3) – Спортски савез ослонац клубовима

УЛАГАЊЕ У СПОРТ – УЛАГАЊЕ У ЗДРАВЉЕ (2) – Нови стадион оживео село

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )