МРЕЖА ОМЛАДИНСКИХ ЦЕНТАРА СРБИЈЕ – Лозница као пример

МРЕЖА ОМЛАДИНСКИХ ЦЕНТАРА СРБИЈЕ – Лозница као пример

Радни састанак представника локалних самоуправа Мачванског округа одржан је данас у Омладинском центру у Лозници како би се упознали са радом лозничке Канцеларије за младе и пројектом ОПЕНС – Омладинска престоница Европе – Нови Сад. Пре две године Нови Сад је добио титулу омладинске престонице континента захваљујући програму који је током три године обухватио пола милиона младих широм Европе. ОПЕНС је, иначе. осмишљен тако да млади буду покретачи позитивних промена.

Састанку је присуствовао и Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника, који је подсетио да је Канцеларија за младе (КЗМ) основана пре 14 година, а да је Омладински центар отворен 2012, као и да су представници младих из Лознице учествовали у креирању Националне стратегије за младе и плана њене реализације, као и на то да је КЗМ добила важна признања за свој рад.


– У нашем граду се реализује програм ”Лозница најбољима” чија је суштина да се млади који су завршили факултете са високим просеком врате овде и да кроз разне пројекте подижу капацитет градске управе и јавних предузећа и установа, а све са циљем да будемо што ближи грађанима. У Тршићу смо пре четири године захваљујући Влади Србије и издвајању средстава из локалног буџета подигли Научно-образовни културни центар и када се све то сагледа, јасно је зашто млади из округа желе да дођу и виде каква су наша искуства – казао је Ђокић.

Начелник округа Владан Красавац навео је да је Лозница изабрана као пример добре праксе и једна од ретких локалних самоуправа која има простор какав је Омладински центар.

– Лозница може бити узор нашим осталим локалним самоуправама које немају активан омладински рад и простор за своје омладинске организације и овде могу сазнати како лозничку праксу да примене у својим срединама – рекао је начелник.

Координатор ОПЕНС-а Вукашин Гвозденовић каже да је задатак да се утврди каква је ситуација на терену широм Србије и да се сагледа како направити програме тамо где их нема, али и како постојеће унапредити.

– Замисао је да видимо какви капацитети постоје у округу и да на том примеру направимо мрежу омладинских центара у Србији, да сарађујемо, размењујемо идеје и да направимо стандарде рада омладинских центара и клубова који ће се примењивати у целој земљи – објаснио је Гвозденовић.


У Лозници се, иначе, брига води и о младима који често нису у центру пажње. Ове године одлучено је и да сви студенти Роми имају право да учествују на конкурсу за градске награде мимо правила која важе за остале студенте. Тања Глишић Матић, начелница Одељења за друштвене делатности градске управе Лознице, каже да они не морају имати одговарајући просек, већ само треба да студирају редовно.

 – Направили смо неједнаке услове зато што ромских студената има мало и у неједнаком су положају. Само три студента остварила су то право ове године. Сагледавамо широко потребе младих, не само ученика него и младих родитеља за које постоји низ видова подршке, као и за младе који имају децу са сметњама у развоју за које је обезбеђена услуга личног пратиоца, затим за младе са инвалидитетом и са одређеним сметњама у развоју за које смо имали програме током целе претходне године. Трудили смо се да за програме за младе који су били маргинализовани и чије потребе нису биле довољно препознате пронађемо средства, што наша, што донаторска како бисмо задовољили неке од потреба тих категорија младих – подсетила је Глишић Матићева.


Поред тога, како је навела начелница, у Лозници ће бити и подигнута зграда за ромске породице које живе у неусловном смештају кроз пројекат који финансира ЕУШАИ (Подршка Европске уније социјалном становању и активној инклузији).

Н. Т.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Све мање оболелих

МАРАТОНАЦ ПОНОВО У АКЦИЈИ – Пакетићи за децу

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )