ДИГИТАЛНА МУЗЕЈСКА ПОСТАВКА – Цвијић и Поповић и на интернету

ДИГИТАЛНА МУЗЕЈСКА ПОСТАВКА – Цвијић и Поповић и на интернету

Дигитална музејска поставка о животу и раду српског научника Јована Цвијића и виртуелна шетња кроз Сталну поставку слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић представљени су синоћ у легату Миће Поповића. Оба пројекта подржало је Министарство културе и информисања Републике Србије на конкурсу дигитализације културног наслеђа у овој години.

Дигитална поставка о Цвијићу од сада је доступна на веб-страници jovancvijic.rs, а ауторка изложбе Биљана Радичевић, географ у Центру за културу „Вук Караџић“, каже да је она раније завршена, али да је сада комплетирана и допуњена делом о животу и раду Цвијића.


– Ту су сада три дела, о Цвијићевим књигама, препискама и животу и раду. Музејска збирка приказује породицу, одрастање, школовање, као и педагошки и научно-истраживачки рад великог српског научника и знаменитог Лозничанина. Моје истраживање о Цвијићевом животу трајало је око десет година, а као извор за писање текста коришћене су научникове белешке и документа из Архива Српске академије наука и уметности (САНУ), где се налази научникова заоставштина. За илустративни материјал коришћене су репродукције докумената и фотографија из Архива САНУ, Меморијалног музеја Јована Цвијића који се налази у саставу Музеја града Београда, Географског института „Јован Цвијић“ САНУ, Географског факултета Универзитета у Београду, Библиотеке града Београда и Међуопштинског архива у Шапцу – каже Биљана Радичевић и додаје да се поглавље о животу и раду Јована Цвијића састоји из 47 делова који обрађују посебне моменте из научниковог живота, као и седам књига различитих аутора који су писали о српском научнику и 11 преписки које је он водио током живота са пријатељима и сарадницима, док је рецензију поставке написала др Ана Милановић Пешић, научна сарадница Географског института “Јован Цвијић” САНУ.


Веб страна micapopovic.rs представља мултимедијални садржај који се састоји од три сегмента. Први је виртуелна Стална поставка слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић где је свако дело представљено каталошки, са кратком легендом. Маријана Цветановић, историчарка уметности у Центру за културу рекла је да Сталну поставку чине 19 слика, два цртежа и 18 графика Миће Поповића и шест слика Вере Божичковић Поповић.

– Други део је виртуелна тура која сликом води кроз Сталну поставку, из просторије у просторију. Поред тога, на сајту се може прочитати текст о Галерији, биографије двоје уметника и брачних другова, као и текст о самим сликама које се налазе у Сталној поставци. Садржај је доступан на српском и енглеском језику, а циљ виртуелне шетње кроз галерију је да свака слика, цртеж или графика уметника буду приближене широкој јавности, односно посетиоцима који нису у могућности да у сваком тренутку посете Сталну поставку слика – рекла је Цветановићева.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

КОНКУРС ТУРИСТИЧКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ – Фотографијом до награде

ТУРИСТИЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА ЉУБОВИЈЕ – Избор најлепше фотографије

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )