ПРИЈЕМ ЗА МАЈКЕ ПРЕВРЕМЕНО РОЂЕНЕ ДЕЦЕ – Важна је подршка

ПРИЈЕМ ЗА МАЈКЕ ПРЕВРЕМЕНО РОЂЕНЕ ДЕЦЕ – Важна је подршка

Поводом 17. новембра, Светског дана превремено рођене деце, у градској управи је данас уприличен пријем за малишане и њихове мајке са којима је разговарао градоначелник Видоје Петровић. Град Лозница годинама, низом мера пружа подршку породицама и најмлађим суграђанима, а тако ће бити и убудуће, речено је данас.

Према Петровићевим речима, једна од највећих жеља човека је да се постане родитељ, али, нажалост, некада буде потешкоћа па се дешава и превремено рођење беба које захтевају не само додатно ангажовање и упорност родитеља, него и подршку породице и шире друштвене заједнице, пре свега здравствених радника, чија помоћ је незамењива.


– Важно је створити услове како би се те тешкоће што лакше превазишле. Мајке су са мужевима, али готово ништа мање и здравствени радници, истински хероји и сви ми имамо дужност да се према вама односимо са изузетним поштовањем, да вам се увек нађемо у помоћи како бисте кроз тај период прошли што безболније. Важно је да млади родитељи и њихова деца никада не осете да су сами, препуштени себи. Ми смо ту са вама. Лозница ће и убудуће настојати да пре свега кроз буџет и активности у области популационе политике за родитеље и децу ствара што боље услове за живот и безбрижније одрастање – казао је он и подсетио на велика улагања у здравство, образовање и стварање што бољег амбијента за живот у Лозници.


Тања Глишић Матић, начелница Одељења за друштвене делатности, казала је да је цео љубичасти новембар посвећен превремено рођеној деци и да треба да се подсећамо потреба  које имају породице чија деца су рођена пре времена и потреба тих малишана.

– Град се труди да обезбеди све што је потребно,  да у нашем дому здравља и болници труднице имају добру негу када је у питању вођење трудноће, а и када дође до превременог порођаја да бебе имају потребну негу и адекватну опрему која ће помоћи да преживе критичне дане. Свесни смо да бебе рођене пре времена и њихови родитељи  воде велику битку и свих ризика који постоје због превременог порођаја. Србија је земља која доста пажње посвећује адекватном вођењу трудноће, што спречава превремени порођај. Потребни су рехабилитација и подршка породици да дете стигне развој вршњака. Добро је што смо близу Бање Ковиљаче где постоји установа која пружа адекватну подршку и што држава преко Фонда за републичко осигурање може обезбедити да деца ту добију рехабилитације што није случај у неким другим земљама – казала је она.

Гинеколог-акушер специјалиста др Милан Ђорђић, шеф лозничког породилиша, каже да у Лозници годишње буде од 950 до 1.000 порођаја и да ће тако бити и ове године. Према његовим речима, у Србији је проценат превремено рођене деце око десето одсто, што је и европски стандард.


– Неонатологија је у Лозници добро развијена, имамо три стационарна и два транспортна инкубатора, добро организовану службу, али простора за унапређење увек има, за електричне аспираторе, набавку још неког инкубатора како би правовремено рођена деца добила адекватну негу. Више је разлога зашто долази до превременог рођења неког детета. Са повећањем трајања трудноће мањи је број компликација, деца се рађају зрелија и у живот ступају спремнија. Најбитније су правовремене контроле код гинеколога чиме се смањује број превремено рођене деце – објаснио је он.

Три мајке превремено рођење деце говориле су о својим искуствима, тешкоћама које су имале, похвалиле лозничке здравствене раднике и популационе мере градске управе.

Иначе, поводом Светског дана превремено рођене деце зграда Вуковог дома културе и мост на Штири у вечерас ће бити осветљени љубичастом бојом која је симбол превремено рођених беба.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У МАЛОМ ЗВОРНИКУ – Радојчић поднео оставку

НА СВЕТСКИ ДАН ДЕТЕТА – Луис и ”Патролне шапе”

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )