ПРЕДАТА ПЕТИЦИЈА ГРАДСКОЈ УПРАВИ – Више од 5.000 потписа

ПРЕДАТА ПЕТИЦИЈА ГРАДСКОЈ УПРАВИ – Више од 5.000 потписа

Петиција са готово 5.400 потписа грађана који подржавају иницијативу да се закаже ванредна седница Скупштине града и предлог да се изузме Просторни план посебне намене рудника јадарита из Просторног плана града Лознице, представници Удружење ’’Не дамо Јадар’’ предали су данас писарници у градској управи.


– Очекујем да буде закатана ванредна седница Скупштине града и ово им је прилика да исправе грешку коју су направили. Треба да схвате, ово што смо урадили је воља народа, што каже наш председник Србије, све је урађено волонтерски, од срца. Нека се замисле ко су људи који почињу да размишљају својом главом, слободно, а свако од потписника има једног рођака, брата, пријатеља којег ће приволети да стане на нашу страну, против ”Рио Тинта”. Ово није политика. Ми смо група грађана која се не бави политиком, иако нам говоре да смо нечији. Нисмо ничији, сами смо своји. Само хоћемо да останемо да живимо на својим огњиштима, да наставимо свој живот како смо до сада живели. Нас рудник не интересује. Интересују нас здрава животна средина, здрава вода, здрав ваздух, здрава храна јер ко буде имао у будућности здраву воду, чист ваздух и своју храну биће богат човек – казао је данас Златко Кокановић, потпредседник Удружења ’’Не дамо Јадар’’, и додао да је Скупштина града по закону дужна да у року од 60 дана одговори, односно сазове ванредну седницу.

Он је оценио да се ”свест људи буди” и саопштио да је удружење са шест, седам еколошких организација ступило у савез и да имају интерни договор да, ако се где шта деси, помажу једни другима. Са грађанима је био и Драган Пајић, одборник са опозиционе листе ‘’Смело’’, који је рекао да се ово догађа ”први пут у историји града”, да су се грађани, у складу са законом и Статутом града, организовали и својој Скупштини предложили измену одређене одлуке, конкретно измену Просторног плана града Лознице.


– Ово показује свима да грађани знају законе и разумеју да су у Скупштини града одборници изабрани од народа да у име и за рачун народа доносе одлуке. Овај чин показује да донета одлука о усвајању Просторног плана није у интересу народа који зато даје још једну шансу својим одборницима да преиспитају свој став и промене одлуку која је од животне важности за грађане овог подручја. Уколико се то не деси, остаће друге опције, али ће то практично значити да су одборници отказали послушност онима који су им дали овлашћење. То значи да су изгубили легитимитет да одлучују у име грађана. Ово није политички посао, ниједне странке, ни групе, него је посао народа који, ако буде јединствен, сигуран сам, да може да победи – изјавио је Пајић.

Уколико на неки начин ова петиција буде игнорисана, каже он, то значи да је Скупштина обрисала вољу ових 5.000 људи и да та власт више нема легитимитет народа. Ако је буде, на тој седници очекује отворену расправу, а ”идеално би било да донесу одлуку у корист народа”. Прикупљање потписа почело је у уторак, а завршено је јуче. Подсетимо, на дан одржавања скупштинске седнице на којој се нашло усвајање новог Просторног плана града Лознице (ППГЛ) 29. јула ове године, удружења и организације које су претходно тражиле  да се из скупштинске процедуре повуче тај документ и које се противе отварању рудника протестовали су испред градске управе. Одборници су тај документ усвојили, а противници рудника тврде да он “широм отвара врата реализацији пројекта ”Јадар”’’,  док из локалне самоуправе то негирају и тврде да разлог за израду ППГЛ ’’није верификација пројекта “јадарита” како се то жели представити, нити он може да се добије овим планом, пошто је дефинисан Просторним планом подручја посебне намене за експлоатацију јадарита.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЈАДАРИТ: ЧЕГА СЕ ПЛАШЕ ЛОЗНИЧАНИ (1) – Благостање или депонија Европе

ЈАДАРИТ: ЧЕГА СЕ ПЛАШЕ ЛОЗНИЧАНИ (2) – Свету (ни)је потребан литијум

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )