ЕВО НАМ ТЕАТРА И У ЛОЗНИЦИ НАШОЈ (4) – Добра сарадња с гимназијалцима

ЕВО НАМ ТЕАТРА И У ЛОЗНИЦИ НАШОЈ (4) – Добра сарадња с гимназијалцима

Млађе снаге у позориште КУД “Караџић” улазиле су као чланови дечје сцене, а потом, стасавањем, многи од њих су глумачки занат клесали у Драмском студију Гимназије “Вук Караџић”. Са већ поприличним искуством наступа пред публиком, враћали су се поново у аматерско позориште као појачање омладинцима и старијим колегама, којима је значила “свежа крв” и ентузијазам младих

Аматерско позориште КУД “Караџић” деценијама има одличну сарадњу са Драмским студиом лозничке гимназије у који су долазили талентовани ученици чије су глумачке амбиције, најчешће, биле усмерене ка професионалним водама. Ка тим водама била им је неизбежна пловидба омладинском, а касније и драмском секцијом лозничког позоришта. Тако је спона између позоришта и гимназијског студија постала све јача, а често су пред публику излазили заједничким снагама глумци-ученици са глумцима-аматерима “старије гарде”.

Иницијатор да се оснује драмски студио, уз професора српског језика Светислава Станишића, био је и његов колега, професор Милован Радивојевић, педагог и културни прегалац, који се није штедео ни у раду лозничког позоришта, као сарадник или члан Организационог одбора Фестивала глумачких остварења и уредник билтена који прати ову манифестацију. Професор, како су га најчешће ословљавали у “Караџићу”, од 1998. године, када је покренут гимназијски драмски студио, анимирао је велики број ученика и приближио их позоришној уметности, а неки од њих данас су професионални глумци, драматурзи, костимографи, организатори или редитељи.

Професор Милован Радивојевић

Драмски студио лозничке гимназије поносан је на своје изведбе позоришних представа “Горски цар”, “Сан летње ноћи”, “Тартиф”, “Избирачица”, “Љубавно писмо”, “идо”, “У цара Тројана козје ући” и “Вирус”, као и на више од 150 ученика који су прошли кроз ову јединствену школу глуме. Причу о Драмском студију и десетак представа које су до тада извођене, професор Радивојевић је сачувао и у књизи “У озрачју Талије”, објављеној 2011. године.

– Кад једна активност у сфери културе у оваквим друштвено-економским и политичким приликама какве нас прате готово две и по деценије опстане десетак година, онда је то истински подвиг. А кад једно такво прегнуће са непресахлим интересовањем и несмањеним еланом својих актера и “опипљивим” резултатом траје, и без неке значајне помоћи локалне заједнице, дуже од једне деценије – онда је то више од подвига! Оснивање Драмског студија пре 13 година било је, очигледно, пун погодак. Корист од тога била је вишеструка. Гимназијалци су добили прилику да се креативно искажу у још једном подручју живота, да се друже међусобно и са другима, и да на један другачији и занимљивији начин проширују своја сазнања о том животу, откривајући успут и нове потенцијале које носе у себи. КУД “Караџић”, с којим је студио повезан принципом “спојених судова”, имало је где да кали младе глумачке таленте, откривене на дечјој сцени, да открива нове, и да их – по потреби – враћа у свој први ансамбл. Родитељи гимназијалаца и грађани Лознице добили су шансу да своју децу и нараштаје који пристижу сагледају у једном новом светлу. Лозница и Вуков завичај, где год да се драмски студио појавио, добили су још једног амбасадора достојног Вуковог имена – записано је на почетним страницама ове књиге.


Миловану Радивојевићу је постхумно додељена награда “Петар “Грујић” на 11. Фестивалу глумачких остварења 2017. године, а драмски студио од тада носи име Драмски студио “Милован М. Радивојевић”, управо по једном од својих оснивача. Из ове школске секције, као и из аматерског позоришта КУД “Караџић”, на “даске које живот значе”, отиснули су се данас познати српски глумци Драган Мићановић, Милан Антонић, Марко Степановић, Иван Исаиловић, орђе Марковић, Марко Јањић, Јелена Михајловић, Александар Глигорић, Жељко Максимовић, као и Мирослав Савић (глума и филмска режија), Бранко Перишић (глума и продукција), Марија Средојевић (продукција), Сташа Петровић (драматургија), Борислав Матовић (глума), док је Павле Павловић сада студент филмске режије, а Јелена Крстић студент глуме.


Позориште КУД “Караџић” редовно расписује аудиције за нове полазнике школе глуме, основце и средњошколце, а програм се састоји из интензивног рада на сценском покрету, дикцији, техници гласа, сценским борбама и глуми. На крају сваког тромесечја полаже се завршни испит у виду колажног перформанса, а, у случају да полазник задовољава опште критеријуме, прелази у идући степен. Школа глуме има за циљ да, поред oбразовног и културног, допринесе социјалном и друштвеном развоју полазника те кроз вежбе ослобађања и реласакције створи самопоуздање код младих. Током обуке, полазници имају прилику да буду део вођења програма и представа у склопу позоришта КУД “Караџић”. У свим тим корацима, јака подршка од старијих колега, глумаца аматера, неизоставни је део тако да не чуди што се у готово свакој новој премијери пред публиком међу “старим вуковима” појави и неки дебитант у позоришној представи, пристигао управо из гимназијског драмског студија или омладинске сцене. Прилику да осете први аплауз публике, најчешће имају на почетку вишедневног Фестивала глумачких остварења, који у Лозници већ годинама окупља аматере из целе Србије.

ЕЛН

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЕВО НАМ ТЕАТРА И У ЛОЗНИЦИ НАШОЈ (3) – Лозница заслужује позориште

ЕВО НАМ ТЕАТРА И У ЛОЗНИЦИ НАШОЈ (2) – Од дилетантске секције до Градског аматерског позоришта

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )