НАШИ СМО – Налепнице

НАШИ СМО – Налепнице

Упадом Специјалне јединице косовске полиције у општине на северу Косова и Метохије у склопу, како је речено, акције против шверца, у среду ујутро настављена је агонија Срба која траје више од две деценије. Одмах по доласку полиције, Косовском Митровицом су се огласиле сирене за узбуну, а грађани су изашли на улице. После неколико сати “акције”, косовске снаге су почеле да се повлаче из Митровице, али је, нажалост, током ње тешко рањен један Србин, који  је упуцан. Ето, није прошло ни две недеље од последњих барикада на Јарињу када је Влада Косова донела одлуку о реципроцитету за српске регистарске таблице и забрани коришћења КС таблица. 

Снаге специјалне косовске полиције су реаговале, Војска Србије је стављена у приправност у пограничном појасу, стање се усијавало и само се стрепело од нове варнице. Али она је угашена не белом заставом, него белим самолепљивим папирићима – празним етикетама које се лепе преко аутомобилских регистарских таблица. На свим прелазима између Косова и Србије почео је да се спроводи споразум који су представници Београда и Приштине договорили још септембра 2016. године, а требало је да ступи на снагу 15. новембра те године, али то се десило тек сада. И онда, после ноћи проведених на барикадама и напетог стања на Јарињу и Брњаку, договор о регистарским таблицама је уз помоћ Европске заједнице поново потписан 30. септембра у Бриселу. Возачи обе стране почели су да га примењују 4. октобра подржавајући “споразум о деескалацији стања”, који ће се примењивати наредних шест месеци. Кажу политичари, до тада се очекује проналажење трајног решења. Дај боже.


Тако сада возачи који возилима улазе на Косово и у Србију добијају налепнице којима су у обавези да на регистарским ознакама прекрију симболе Косова и Србије. Реч је о четири налепнице, по две за сваку регистарску таблицу. Процедура је иста и са српске стране прелаза, где возила са косовским регистарским таблицама улазе у Србију с тим што су те налепнице других димензија у односу на оне које издају косовски полицајци, јер је дизајн таблица различит. Занимљиво је и то да су возачи после увођења ове процедуре, углавном, изразили задовољство што на брз начин могу да путују тамо где су наумили. Прелепљивање таблица им и не представља велики проблем, а саобраћај на административним прелазима већ данима циркулише нормално. Народ се повукао са барикада, повукла се и полиција, нема оружја, нема препречених камиона, нема застоја. Е, сад, шта значи то да налепницом прекривате грб своје државе, без обзира која је и каква је, прича је о којој би се могло полемисати.Бела застава је у ратовима одувек била симбол предаје или су је истицали они који су желели да отпочну преговоре са супротном страном. Ко је овде преговарач, а ко онај ко се предаје, такође је питање на које бисмо могли тражити одговор, али, како неко од возача рече, битно је да је сада мирно и да све “иде како треба”. Да ли се налепнице могу применити и на друге проблеме којих је на претек у овој земљи, тешко је предвидети, али, можда би требало пробати. Ко зна, не кошта много, а и не боли. Не, барем физички. Мада личи на повез који се ставља преко очију. Скептичност се показала оправданом баш у среду, а да ли ће и за ову тешку ситуацију бити потребна нека нова налепница или фластери и завоји, показаће дани који следе.

Почетком прошле седмице сви смо били сведоци једне глобалне хаварије, пада друштвених мрежа и проблема с интернетом, а, по свему судећи, још увек се нисмо опоравили од тог стреса. Била је то показна вежба  како и без гашења светла може настати потпуни мрак. Зато треба чувати очи и не дозволити да и на њих неко прелепи налепнице.

Слободан Пајић

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАШИ СМО – Корономанија

НАШИ СМО – Дебата

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )