„ДАНИ ЈОВАНА ЦВИЈИЋА“ – Представљен Центар за промоцију науке

„ДАНИ ЈОВАНА ЦВИЈИЋА“ – Представљен Центар за промоцију науке

Током дводневне манифестације „Дани Јована Цвијића“, која је почела јуче у Лозници, Јадрани се већ годинама одужују знаменитом суграђанину и географу светског гласа. Центар за културу „Вук Караџић“ и Град Лозница први програм, на дан Цвијићевог рођења, приредили су у Галерији „Мина Караџић“, где је отворена изложба „Животни циклуси Милутина Миланковића“ Центра за промоцију науке Републике Србије.

Снежана Нешковић Симић, директорка лозничког Центра за културу, рекла је на отварању манифестације да је први дан посвећен установи с којом је остварена дугогодишња сарадња и која сваки пут приређује интересантне програме.


– Овај пут нам Центар за промоцију науке из Београда представља још једног великог научника који је сарађивао са Јованом Цвијићем, академика Милутина Миланковића чија су истраживања била усмерена и ка климатским променама. Изложба нам је уступљена бесплатно у циљу промоције науке и штета је што школе имају онлајн наставу па ученици не могу организовано да дођу да је виде. Било би добро да барем са својим родитељима посете изложбу која на занимљив начин приближава науку управо младим људима, а то и јесте циљ Цвијићевих дана – рекла је директорка.

Иначе, Цвијић је Миланковића предложио за дописног члана Српске краљевске академије, данашње Српске академија наука и уметности, за време свог рада у Академији, а поставку, коју чине панои у облику ваљка, отворила је др Тања Аднађевић, руководилац Сектора за програмске активности Центра за промоцију науке.

– Идеја нам је била да представимо пет страна личности Милутина Миланковића, као ђака, популизатора науке, астронома, климатолога и инжењера, али и да визуелно уведемо сваког посетиоца у неки од тих сегмената његове личности, како би се што више идентификовали и схватили колико важних открића је имао и колико је он важан за српску науку. Посетилац када уђе у један од ових ваљака добија интиман простор и додир са оним чиме се Миланковић бавио. Један део је посвећен читању одломака из његовог дела „Кроз васионе и векове“, како би се сазнало на који начин је долазио до открића и коју ширину је његов ум имао – казала је Аднађевић подсетивши да Лозничани могу погледати изложбу сваког радног дана од осам до три поподне, све до 20. октобра.

За данас је планирано гостовање др Стевана Станковића, професора емеритуса Географског факултета Универзитета у Београду, дугогодишњег сарадника Центра за културу „Вук Караџић“, који је читав радни век посветио истраживању рада и живота Јована Цвијића. Он ће у Сталној поставци слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић представити своју књигу „Јован Цвијић, од Лознице до Сорбоне“, чији издавач је лознички Центар за културу.

С. П.

Фото: Б. Радичевић

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ФУДБАЛ: ПРВА ЛИГА СРБИЈЕ – Правда, понекад, победи

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )