ПРЕДСТАВНИЦИ МИНИСТАРСТВА ЗА БРИГУ О ПОРОДИЦИ ПОСЕТИЛИ КРУПАЊ – Бољи животни услови за останак младих

ПРЕДСТАВНИЦИ МИНИСТАРСТВА ЗА БРИГУ О ПОРОДИЦИ ПОСЕТИЛИ КРУПАЊ – Бољи животни услови за останак младих

Општину Крупањ данас је посетила Александра Чамагић, помоћница министра за бригу о породици и демографију, са сарадницима. Иван Исаиловић, председник Општине Крупањ, упознао је госте са тренутном демографском ситуацијом и подсетио да локална самоуправа чини све да заустави одлазак, посебно младих, из ове средине и да подстакне оне који су отишли у већа места да се врате и овде започну посао.

 – Одавно смо схватили да имамо велики проблем исељавања становништва, а пошто се млађи људи у већини случајева исељавају самим тим је мањи и број новорођенчади. Охрабрује да је од 2016. године број беба у порасту, а радује и чињеница да је број запослених лица већи него 1996. године (више од 3.200), чак имамо и најмањи број незапослених (1.600). Изградњом путне инфраструктуре, омогућавањем да се сва деца, која то желе, бесплатно баве спортом у свим нашим клубовима и многим другим стварима које живот чине бољим у нашој општини чини ми се да ћемо успети да постигнемо добре резултате када је демографска слика у питању. Требало би да будемо охрабрени чињеницом да Министарство за бригу о породици и демографију озбиљно приступа овом проблему и подстиче локалне самоуправе да одаберу праве мере, праве начине комуникације са младим  људима, младим брачним паровима, породицама, како бисмо успели да решимо овај проблем – рекао је Исаиловић.


Он је подсетио да је Крупањ 1900. године имао 18.800, а Београд 60.000 становника и додао да  данас Крупањ има мање од 17.000 становника, а Београд је милионски град.

– Трудићемо се и даље да чинимо све што можемо да вратимо наше грађане у Крупањ. Купљено је десет кућа за младе брачне парове у оквиру пројекта који финансира држава. Многи људи су се вратили у Крупањ. Туризам је једна од окосница развоја и начин да упослимо младе људе, а све у циљу да Крупњу вратимо стари сјај. Чини ми се да, ако овако наставимо да развијамо предузетништво и да људи  прихватају наше препоруке, да ће у Крупњу у наредном периоду бити више дечјег смеха, а мање брига одраслих за потомство – поручио је Исаиловић.

Чомагићева је подсетила да министарство за бригу о породици и демографију по први пут постоји у оквиру Владе Србије и да то говори колико се озбиљним проблемом сусреће наша држава.

– У прошлој години у Србији је рођено 62.000 беба и то је најмањи број од када се ти подаци прикупљају. Демографска  слика је доста лоша у целој земљи и јако је важно да локалне самоуправе уоче шта оне могу саме да ураде да стану на пут тим лошим бројкама и да створе добар амбијент за развој породице. Крупањ сигурно јесте један од светлих примера. Када чујете како локална самоуправа активнио ради на томе да реши проблеме својих становника, да запосли што више људи, да се отварају нова радна места, онда је то заиста добар осећај. Ми ћемо све ово што смо данас чули од председника Исаиловића и његових сарадника свуда истицати као добар пример. Тренутно обилазимо Србију јер смо свесни да свака локална самоуправа има неке своје изазове са којима се сусреће и сви траже решења како би се изборили са проблемима. Чини ми се да је Крупањ на добром путу и да је то што се општина окренула туризму и узела ствар у своје руке добар знак да ће се овде ускоро чути све јачи плач беба, а то и јесте свима нама заједнички циљ. Живимо у тренутку у ком се наша земља убрзано развија, граде се путеви, развија пољопривреда и друго, али шта то вреди ако не буде било деце која ће живети у том окружењу. Сигурна сам да је Крупањ данас добро место за живот и на нама је, на републичком нивоу, али и на локалној власти да то испромовишемо на прави начин. Верујем да ће се млади вратити и овде основати своје породице – истакла је Ћомагићева.

В. Ст.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Недеља са мање заражених

ФУДБАЛ (Ж): ДРУГА ЛИГА ”ЗАПАД” – Победе без примљеног гола

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )