„БАМБИ“  НА МЕЂУНАРОДНОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ ВАСПИТАЧА – Програми по мери детета

„БАМБИ“  НА МЕЂУНАРОДНОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ ВАСПИТАЧА – Програми по мери детета

На деветој међународној конференцији Балканског савеза удружења васпитача, удруге васпитача, одгајатеља (БАРТА), одржаној у Теслићу (РС) крајем септембра, Предшколску установу „Бамби“ из Лознице представљала је Оливера Дишић, васпитач педагошки саветник у овој установи. Тема конференције била је „Квалитет вршњачких односа предшколске деце – фактор дечје укључености у процес васпитања и образовања“, а радови који су приказани током четири дана упућују на активну размену знања, идеја и искустава о квалитету вршњачких односа предшколске деце.


– За учешће на овом скупу добили смо позив од Балканског савеза васпитача и на конференцији сам се представила радом „Грађење односа као подршка добробити детета кроз односе и делање пре и за време пандемије ковид-19“. Њиме сам указала на значај грађења односа унутар заједнице у реалном програму (однос дете-васпитач-породица), и како он функционише у условима социјалне дистанцираности и интеракције у новонасталим условима. У том контексту значајна улога придаје се не само васпитачима, већ и породици и другим учесницима у програму. Кроз партнерство са породицом изградили смо свест о томе колики је значај раног развоја деце, као и значај и подршка у креирању програма по мери детета – објашњава Дишићева.

Она додаје и да су, без обзира на то да ли је реч о породичном окружењу, вртићу, неком другом социјалном окружењу или широј заједници, као и „пандемијским условима“, природа и квалитет односа који се успостављају са дететом, и који оно успоставља, основ за  успешно учење, развој и добробит детета.

Према њеним речима, радови на одржаној конференцији упућују на размену научних и стручних сазнања и искустава за унапређивање теорије и праксе предшколског васпитања и образовања. Намера је да се професија васпитача и предшколство, као веома значајна делатност, промовишу и афирмишу активном разменом нових знања и искустава, ради јачања професионалних компетенција васпитача, стручних сарадника у предшколству, као и развој и афирмација ове теме у васпитно-образовном раду у предшколским установама на Балкану.

С. П.

Фото: Лична архива

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЈП ‘’ТОПЛАНА’’ – Спремни за нову сезону

ЕНЕРГЕТСКА ЕФИКАСНОСТ – Прелиминарне ранг-листе

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )