РОМАН О СТРАДАЊУ СРБА – Причање неиспричане приче

РОМАН О СТРАДАЊУ СРБА – Причање неиспричане приче

Роман ”Кости” малозворничког писца Ненада Милкића први је део четворокњижја ”Погром” у којем ће овај аутор покушати читаоцима да приближи страдање Срба у ратовима деведесетих година прошлог века. Крајем прошле седмице у пуној сали Библиотеке ”17. септембар” у Малом Зворнику приређена је промоција књиге коју је Удружење књижевника Републике Српске наградило као најбољи роман 2020. године.

Прва књига говори о страдању сарајевских Срба од 1992. до 1996. године и, како каже аутор, омаж је за више од осам хиљада Срба који су страдали у Сарајеву, и 150 хиљада оних који су протерани из града. ”Кости” прате приче две породице – Ковачевића и Хасановића и кроз њихове судбине Милкић дочарава оно што се десило у Сарајеву по избијању сукоба.


– Они представљају Србе који су остали у граду, као и оне људе који су у рату променили своју ћуд и од првих комшија и пријатеља постали припадници такозване Армије БиХ и злочинци. Страдање Срба није забележено у довољној мери у оваквој врсти књижевности и сматрам да ће значити будућим генерацијама јер кроз овакве романе историју можемо лакше прихватати, схватати и памтити. Роман је заснован на истинитим догађајима, сви бројеви су лако проверљиви, а ликови су препознатљиви – каже Милкић.

Он је са сарадницима три године прикупљао материјал за књигу пре свега кроз разговор са учесницима догађаја, борцима са фронта, али и у сусретима са породицама страдалих који су њихове посмртне остатке морали да ископавају одлазећи из Сарајева. Књига је тако и добила име по речима мајке која је ископавајући тело свог сина, када су јој казали да мора да крене јер у насељу више нема Срба рекла – ”Сачекајте да сакупим кости”.

– Најтежи део, онај који ломи човека, били су управо разговори са људима који су изгубили блиске чланове породице и морали да ископавају мртве одлазећи из свог града. Разговори су срж романа, а сви остали подаци су из војних архива, ратних дневника и књига које су писали учесници рата – каже Милкић.

У мају би, за годишњицу хрватске операције ”Бљесак” када је нападнута Западна Славонија, требало да изађе други део четворокњижја назван ”Колона” у којем ће се говорити о страдању крајишких Срба. Трећи део обухватиће погром на Космету 2004. године и отмице Срба зарад продаје органа, а у четвртом ће бити описана дешавања у Сребреници не само у јулу 1995, већ од почетка рата у самом месту, али и у његовом окружењу. Како каже Милкић, и преостала три романа биће заснован на чињеницама и проверљивим подацима.


Промоција у Малом Зворнику била је хуманитарног карактера, књигама није била одређена цена, а сав приход уплаћен је за лечење Филипа Петровића, некадашњег Малозворничанина.

Кошаре

Ненад Милкић аутор је трилогије ”Ми смо бранили Кошаре” након чијег је објављивања, до тада скрајнута, прича о догађајима на југословенско-албанској граници током НАТО агресије почела да се шири Србијом.

Н. Т.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ОПШТИНЕ КРУПАЊ – Резултати за понос

ПРИВРЕМЕНЕ МЕРЕ У ФУДБАЛСКОМ САВЕЗУ ЛОЗНИЦЕ – Привремени орган расписује изборе

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )