ПОЗДРАВ ИЗ ЗЕЛЕНИКЕ – Прорадила фонтана у школском дворишту

ПОЗДРАВ ИЗ ЗЕЛЕНИКЕ – Прорадила фонтана у школском дворишту

Бројни су Лозничани од краја седамдесетих и током осамдесетих година своја летовања на мору организовано преко школе проводили у Зеленици. Ту су чинили прве пливачке кораке, стицали вештине из каратеа и упознавали прве симпатије. Многи памте школу у којој су спавали, као и фонтану, која, нажалост, никада није радила. Од овог лета то је промењено па су ђаци првог дана школе били одушевљени новим украсом свог дворишта.

Зеленика из тог времена побратимска је месна заједница са Клупцима, годинама се организују међусобне посете за “Дане мимозе” у Херцег Новом и Вуков сабор у Тршићу, а Зеленичани и сада радо примају Лозничане као туристе у летњим месецима. Некадашњи клинци из Лознице, данас људи у “најбољим” годинама, проводили су по десет дана на летовању смештени у Основној школи “Илија Кишић”, сигурно једној са најлепшим двориштем, које је некада подсећало на ботаничку башту, украшену зеленилом, цвећем и фонтаном. Управо та фонтана тек почетком ове школске године заблистала је у пуном сјају и добила своју праву функцију. Са директорком школе Снежаном Мирковић смо разговарали првих дана септембра и сазнали да фонтана има свој нови изглед захваљујући хуманости родитеља двоје ученика школе, који нису жалили ни времена ни новца.


– Лето смо искористили да средимо просторије у школи, али све нас, а посебно ђаке, првог радног дана обрадовала је уређена фонтана. Наши запослени са најдужим радним стажом, али и многи мештани кажу да фонтана никада није радила, а школа је отворена 1. октобра 1964. године. Када сам пре пар година ступила на место директорке школе, у свом развојном плану имала сам циљеве међу којима је било и сређивање школског дворишта, као места које би требало да буде сигурно, а и пријатно за боравак јер ученици добар део времена проводе напољу. Захваљујући сарадњи с Месном заједницом, али и људима у Савету родитеља који су желели да подрже наше идеје, кренули смо у сређивање дворишта и стављање у функцију фонтане  – каже директорка Мирковић.

Она додаје да су још 2019. године почели разговори са Марком Хајдуковићем, предузетником, који је предочио шта све треба урадити, али и то да као некадашњи ученик ове школе, у коју сада иду и његова деца Катарина и Михајло, жели да дарује фонтану у име своје породице.

– Због короне, радови су почели тек у марту ове године и када је пристигао материјал у двориште, схватила сам колико је то озбиљна и вредна инвестиција, можда и преко 10.000 евра. Фонтана је урађена од најквалитетнијег материјала, ђаци су одушевљени а задивљен је и сваки пролазник. Сада треба да водимо рачуна да тако и остане, да у фонтану не бацамо каменчиће и отпад, као ни у двориште уопште, како би наше настојање да обезбедимо сигуран и пријатан простор у школи имало смисла – поручује директорка.


Додаје да школа и данас има капацитете за смештај у летњим месецима, али да то организују извиђачи. Сматра да би и обнова доласка деце из Лознице наишла на добар одзив и да би на томе требало порадити. Уз поздраве Лозничанима, изразила је и наду да корона неће пореметити жеље и планове.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПОКРЕНИ ТОЧАК ЗДРАВЉА – Бициклисти упорни

НА „ПИТИЈАДИ“ У КЛУПЦИМА – Све више нових учесница

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )