САБОРОВАЊЕ У БИБЛИОТЕЦИ – Дружење с књижевницима Србије

САБОРОВАЊЕ У БИБЛИОТЕЦИ – Дружење с књижевницима Србије

Петог саборског дана у Библиотеци Вуковог завичаја представљен је рад Удружења књижевника Србије (УКС) и најновији број њиховог часописа „Књижевне новине.“ Гости лозничке библиотеке били су Милан Лукић, оперативни уредник „Књижевних новина“, Видак М. Масловарић, члан редакције часописа и уредник Трибине Удружења књижевника Србије, као и Мајо Даниловић, секретар редакције „Књижевних новина“, који су указали на то да овај часопис почео да излази у време некадашњег Савеза књижевника Југославије, који их је и основао, с циљем да се баве књижевним и друштвеним питањима.

Први број је објављен 1948, када су га уређивали Јован Поповић и Милан Ненадић, а у међувремену „Књижевне новине“ су добиле и бројна признања за рад попут Велике јубиларне награде УКС, награде Теодор Павловић из 2003. године и Златног беочуга за 2015. годину.

Говорећи о историјату часописа, Милан Лукић је истакао да се уређивачка политика мењала током протеклих година, а посебан део овог програма био је посвећен књижевнику Јанку Вујиновићу, знаменитом завичајном писцу, који је био члан УКС и члан уредништва „Књижевних новина“, а који је своје последње књижевно вече одржао баш у лозничкој библиотеци. Прошле године, Вујиновић је био и беседник на Вуковом сабору у Тршићу.

Јуче је у Сталној поставци слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић представљен и 28. број српског народног илустрованог календара „Даница“ Вукове задужбине у Београду.

Један од данашњих саборских програма посвећен је обележавању 50 година постојања Међународног славистичког центра. Тим поводом у Научно-образовном културном центру „Вук Караџић“ у Тршићу од четири сата поподне биће представљене књиге „Велике теме српске лингвистике“ и „Вук у Тршићу“, заједничко издање Међународног славистичког центра и Центра за културу „Вук Караџић“, о којима ће говорити професори Александар Милановић и Бошко Сувајџић.

Такође у Тршићу, данас у подне ће у Музеју језика и писма бити отворена изложба „Нематеријално културно наслеђе Србије“ Центра за нематеријално културно наслеђе Србије при Етнографском музеју у Београду, ауторке Данијеле Филиповић. Изложбу ће отворити музејска саветница Тијана Чолак-Антић Поповић, директорка Етнографског музеја у Београду. Посетиоци Тршића биће у прилици да погледају изложбу до 18. октобра.

За вечерњи термин, програм у амфитеатру Цркве Покрова Пресвете Богородице извешће гуслари секције КУД „Караџић“. Почетак је у шест часова.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАШИ СМО – Комшилук

ВРЕМЕ – Јесен пред вратима

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )