МИНИСТАР ПРОСВЕТЕ У ЛОЗНИЦИ – Камен темељац за ново обданиште

МИНИСТАР ПРОСВЕТЕ У ЛОЗНИЦИ – Камен темељац за ново обданиште

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић данас је, заједно са градоначелником Лознице Видојем Петровићем, поставио камен темељац за изградњу новог обданишта у Лозничком Пољу. Ново обданиште налазиће се поред издвојеног одељења ОШ ‘’Кадињача’’ и имаће 270 нових места. Радови би требало да буду завршени у року од 12 месеци од почетка градње, а пројекат инклузивног предшколског васпитања и образовања реализује се уз помоћ зајма Светске банке.

Према речима министра Ружића, ради изградње обданишта удружили су се Министарство просвете, науке и технолошког развоја, које је издвојило 148 милиона динара, и Град Лозница који је уложио у пројектно-техничку документацију, земљиште и свеукупну инфраструктуру.


– То показује праву синергију између локалних самоуправа и Владе Србије на корист грађана, а нарочито деце која ће за дванаест месеци боравити у новом објекту. Имаћемо објекат од 1.640 квадратних метара са 270 места што значи да ћемо растеретити ПУ ‘’Бамби’’ и помоћи многим родитељима, имајући у виду да су данас на листи чекања 242 детета. Ти малишани заслужују да добију ново обданиште које ће омогућити и ново запошљавање у Лозници. Значајно је да имамо партнерство са Светском банком јер смо управо из тог пројекта предшколског инклузивног васпитања и образовања успели до сада да изградимо три објекта у Житорађи, Дољевцу и Сремској Митровици, положили смо два камена темељца за два објекта у Крушевцу, а данас у Лозници. До краја године нас то исто очекује у Новом Пазару, Тутину, Шиду, Владичином Хану, и Прокупљу и ту ћемо имати још око 840 нових места – рекао је министар.

Он је навео и да је у оквиру пројекта са Светском банком укључена и Фондација ‘’Новак Ђоковић’’ која ради на адаптацијама и доградњи сто нових соба – васпитних група у више од 20 општина и градова широм Србије чиме ће капацитети бити повећани за пријем више од 2.500 деце.

– Професионално усавршавање васпитача и васпитачица, све то је потребно да ширењем капацитета, подизањем компетенција запослених, радом са родитељима, поспешивањем инклузије омогућимо да сви малишани широм Србије имају и опрему, дидактичка средства и објекте који су у на нивоу 21. века – казао је Ружић и истакао ‘’одличну’’ сарадњу са Лозницом.


Градоначелник Петровић оценио је да је ново обданиште ‘’изузетно важан пројекат, један у низу који се реализују у Лозници, управо захвајујући сарадњи државе и града. Он је подсетио да се увелико изводе радови на реконструкцији лозничке Опште болнице, да је току је изградња Смарт центра, као и градња фудбалског стадиона, да се у ИЗ ‘’Шепак’’ раде десетине хиљада квадратних метара индустријског простора и најавио да ће око 20. септембра почети радови на изградњи брзе саобраћајнице Лозница – Шабац.

– Лозница никада није имала снажнију подршку државе него последњих година. Лозница је град будућности изградња новог обданишта је решење за листе чекања, али и прилика да подсетимо да на овај начин држава заједно са градом Лозницом шаље снажну поруку родитељима и подржава родитељство. Земља без људи не представља ништа, нама требају млади, нови импулс живота и мислим да смо на најбољем путу да то реализујемо – рекао је он.

Министар Ружић је после полагања камена темељца кратко посетио и издвојено одељење ОШ ‘’Кадињача’’ и упознао се са радом ове школе.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОПШТА БОЛНИЦА И ДОМ ЗДРАВЉА – Педесет један ковид пацијент у болници

ПОЧЕО 88. ВУКОВ САБОР – Композиције Светислава Божића најавиле светковину

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу. 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )