ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ ЖЕНСКОГ ПРЕДУЗЕТНИШТВА – Од социјалне до развојне категорије

ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ ЖЕНСКОГ ПРЕДУЗЕТНИШТВА – Од социјалне до развојне категорије

Представљање књиге ’’Две деценије женског предузетништва у Србији’’ др Сање Поповић Пантић, председнице Удружења пословних жена Србије, одржано је данас у Сталној поставци слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић. Како је речено, ауторка је синоним борбе за развој и промоцију женског предузетништва, што је и тема њене књиге.

Према речима др Поповић Пантић, књига ’’Две деценије женског предузетништва у Србије’’ резултат је њеног вишегодишњег бављења овом темом, не само кроз практичан рад и вођење Удружења пословних жена, већ је то њен академски рад.


– Моје бављење овом темом траје 23 године тако да књига, на неки начин, показује и еволуцију женског предузетништва, од социјалне категорије деведесетих година до данашњих дана када је већ добило одлике економске, развојне категорије. У књизи се бавим различитим аспектима женског предузетништва, од иновативности преко приступа тржишту, приступима изворима финансирања, а ту су и најновија истраживања у вези са отпорношћу женског бизниса на кризе попут ове ковид која је још у току. Тим поглављем и завршавам књигу, то је истраживање о утицају кризе на женске бизнисе које се наставља – казала је ауторка и оценила да су  Лозничанке веома предузимљиве и сјајне жене које виђа често кроз сарадњу са лозничким Удружењем пословних жена ’’Креативна визија’’.

Предузетница Љиљана Матковић, из Креативне визије, рекла је да је промоција књиге за предузетнице јако важна и један је корак даље на њиховом путу. Она је истакла да  лозничко Удружење пословних жена ’’Креативна визија’’ има дугогодишњу сарадњу са Удружењем пословних жена Србије.

– Нас три из локалног удружења смо и чланице Удружења пословних жена Србије и ту везу користимо да бисмо још више унапредиле наша предузетничка искуства, правиле контакте, оствариле везе, похађале радионице, семинаре, разне конгресе где се жене предузетнице упућују на начине како доћи до пословних контаката, како на најбољи начин комуницирати да бисте пришли изворима финансирања, добити информације које на други начин не можемо. Зато је врло важно умрежавање, удруживање, нарочито за жене предузетнице јер се наши контакти не праве у кафанама, како се друже мушкарци предузетници. Ми смо више упућене на друге видове сарадње и те прилике које користимо за дружења доносе и нове пословне контакте – казала је Матковићева.


Организатор представљање књиге, чији је домаћин био Центар за културу ’’Вук Караџић’’, је Удружење пословних жена “Креативна визија”, а суорганизатор Туристичка организација града Лознице чија директорка Снежана Перић каже да је ауторка књиге препознатљива у нашој земљи ’’као борац за женско предузетништво и неко ко је на челу Удружења пословних жена Србије више од двадедсет година’’.

– За ’’Креативну визију’’, чији сам један од оснивача, ово је година јубилеја јер је основана и у континиуитету ради од 2011. године. Град Лозница подржава женско предузетништво и наше пословно удружење, али и остала удружења жена која се углавном баве традиционалним занатима – казала је она.

Књига је објављена прошле године, издавач је Институт Михајло Пупин – Центар за истраживање развоја науке и технологије,  а ауторка на крају у поглављу о отпорности женског бизниса на кризе пише – ’’Предузетнице су, у првом периоду кризе изазване пандемијом, избегавале мере које би утицале негативно на положај њихових запослених, попут већине предузетника. С друге стране, повећале су свој ангажман ван посла и тиме доказале да су и у овој кризи, као и више пута до сада, понеле већи терет у односу на мушкарце’’.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ВАНРЕДНА СКУПШТИНА ФСЛ У РОКУ ОД 30 ДАНА – Данас, поново, поднет захтев

ОПШТА БОЛНИЦА И ДОМ ЗДРАВЉА – Један пацијент интубиран

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )