ЗОРАНА МИХАЈЛОВИЋ У МАЛОМ ЗВОРНИКУ – Важна је зелена енергетика

ЗОРАНА МИХАЈЛОВИЋ У МАЛОМ ЗВОРНИКУ – Важна је зелена енергетика

Малозворничку општину данас је посетила др Зорана Михајловић, потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, заједно са Клаусом Милером, регионалним директором Немачке развојне банке (KfW) за југоисточну Европу, и делегацијом KfW, где је обишла новоизграђену топлану на биомасу и реконструисану ХЕ ’’Зворник’’. Она је навела да су приоритети у раду овог министарства улагање и подршка капацитетима који за производњу електричне и топлотне енергије користе обновљиве изворе.

Две су добре вести за грађане и грађанке Малог Зворника, прва да ће сигурно грејну сезону сачекати са грејањем које ће трајати 24 сата, а оно ће долазити из топлане која ће трошити биомасу, казала је Михајловићева и додала да ће та топлана и она која се гради у Прибоју, бити прве у Србији које користе биомасу као енергент.


– То су прве две топлане у Србији које ће 95 одсто користити биомасу, дакле чист извор енергије. Друга важна ствар је све оно што је ЕПС у претходном периоду урадио, заједно са својим партнерима, како би ХЕ ”Зворник” имала продужен век, а он је још 40 година, повећање инсталисаног капацита и већу производњу. Оно што јесте важно за Србију, оно што раде Министарство рударства и енергетике, ЕПС и Влада Србије у наредном периоду, јесте, биће и само је зелена енергија, односно зелена енергетика. Ми се налазимо на почетку тог процеса, није једноставно, неће бити лако ни јефтино, али исто тако може да буде једна невероватна шанса за будући привредни развој наше земље, уколико на време уђемо у воз који се зове енергетска транзиција. Наша сарадња са немачком владом, и овог министарства са немачком KfW банком је протеклих година, у односу на све друге партнере, једна од најбољих и најефикаснијих. Чињеница је да смо од 2001. заједно са KfW-ом улагали у пројекте који су вредни 1,5 милијарди евра, само у области енергетике. Поред топлана у Прибоју и Малом Зворнику градићемо топлану у Новом Пазару и Мајданпеку – рекла је она данас.

Клаус Милер честитао је Влади Србије и Министарству рударства и енергетике на свим корацима које је предузело, почевши од доношења сета закона ‘’како бисмо ишли ка карбон неутралној економији’’.

– Дугогодишњи смо партнери и привилеговани смо што имамо овако јаку улогу у овој сарадњи, на путу ка одрживом економском развоју, а такође и кроз трансфер технолошких знања заједно идемо ка унапређењу стандарда ка уласку у ЕУ. Енергетски сектор је кључан у нашој сарадњи. Пројекти на којима заједно радимо вредни су 1,5 милијарди евра и покривају све нивое енергетског сектора. Повећали смо не само капацитете ове хидроелектране, већ смо и смањили емисију угљен-диоксида – рекао је он и најавио да ће међувладини преговори о даљој сарадњи бити одржани за месец дана.


Председник малозворничке општине Зоран Јевтић захвалио се на досадашњој сарадњи и истакао да општина и даље рачуна на помоћ државе.

– Ово је доказ да Влада Србије води рачуна и о овако малим општинама, а Мали Зворник спада у ред 19 девастираних. У случају изградње нове топлане види се да општина не би могла да функционише без помоћи државе. Добили смо и седам милиона динара од министарства за пројекат енергетске санације и то је нова директна корист за наше грађане – истакао је он.

Владимир Марковић, помоћник директора ЕПС-а, рекао је да  је ово пример добре праксе, да су за четири године успели да ревитализују хидроелектрану, добијена је нова машинска и електронска опрему и продужен рад ХЕ ‘’Зворник’’ уз истовремено повећавање њене ефикасност и поузданост.  У Малом Зворнику данас је био и Владан Красавац, начелник Мачванског округа, који је истакао да је усвајањем сета закона, ресорно министарство дефинисало нову енергетску политику и створена је основа да све локалне самоуправе имају помоћ и корист, од изградње нових топлана до постављања општина Богатића и Владимираца на европску енергетску мапу, када су у питању геотермални потенцијали и да ‘’идемо ка циљу да будемо први зелени округ“.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПРВА САМОСТАЛНА ИЗЛОЖБА ГОРАНА ПЕТРОВИЋА – Лознички спорт оком фотографа

ОПШТА БОЛНИЦА И ДОМ ЗДРАВЉА – Продужен рад амбуланти до 22 часа

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )