САРАДЊА ЛОЗНИЦЕ И СКГО – За бржи економски развој

САРАДЊА ЛОЗНИЦЕ И СКГО – За бржи економски развој

Данас је у Лозници потписан меморандум о сарадњи Лознице и Сталне конференције градова и општине у области локалног економског развоја. Реч је о пилот пројекту који је осмислила СКГО као још један вид подршке чланицама да унапреде своје капацитете за спровођење надлежности. Подразумева свеобухватну директну стручну и техничку подршку локалним самоуправама прилагођену потребама конкретне локалне самоуправе.

Град Лозница биђе корисник пакета подршке за израду и реализацију програма локалног економског развоја, а циљ је да додатно унапреди своје капацитете за подршку локалној привреди и да ову подршку спроводи на дефинисан и одржив начин. Меморандум су потписали Видоје Петровић, градоначелник Лознице и Ђорђе Станичић, генерални секретар СКГО.


– Потписали смо уговор о сарадњи који се, пре свега, односи на израду програма економског развоја у наредне четири године и то је нешто што нас с једне стране радује, а са друге обавезује. То би требало да буде добар модел који би се касније користио код већине локалних заједница у Србији. Радује чињеница да Лозница већ неколико година заредом бележи интензиван привредни раст, што је резултат свих активности у минулом периоду које смо истовремено имали у више различитих области како бисмо подигли капацитете локалне администрације и како бисмо успоставили још непосреднију сарадњу са нашим партнерима, са нашим привредницима, јер привреда је окосница развоја сваке заједнице, па и наше. Овај програм ће дефинисати правце развоја у наредном периоду. Наравно, он ће се касније разрађивати кроз локални акциони план, а ми ћемо у овај поступак у доброј мери на директан и индиректан начин укључити и приватни сектор. Суштина је да добијемо добар програм који ће омогућити да Лозница и даље настави успешно да се развија и да из дана у дан буде боље место за живот – рекао је  Петровић.

Он је истакао да предстоји озбиљан посао који треба да буде реализован у наредних годину дана. Уверен је да ће, као и до сада, имати стручну и сваку другу подршку СКГО, али и да ће тим локаалне самоуправе урадити свој посао на квалитетан начин.

– Међу нама су и млади људи из тима за будућност нашег града. Они већ увелико проналазе своје место у свеукупном развоју Лознице. Будућност припада онима који располажу знањем и вештинама, али и младим људима и ми треба да полако стварамо простор да они уђу на велика врата. Они то заслужују – поручио је градоначелник Лознице.


Станичић је истакао да пакет подршке с једне стране подразумева вођење мониторинга кроз цео процес, а са друге велику одговорност локалне самоуправе. Град Лозница се обавезује да ће прикупљати одговарајуће валидне податке који су неопходни за израду анализа подобних за доношење оваквих програма.

– Без таквог приступа нема резултата. Експанзија у Лозници подразумева промену актуелног стања набоље, али и тражење неких нових путева, новог нивоа услуга који треба да буду пружене привреди. Кроз овај програм посебно ћемо водити рачуна на који начин ће се град односити према домаћим привредницима зато што он подразумева и повлачење средстава из државне помоћи, али и из програма који Лозница има за подршку својим привредницима. Све треба осмислити да буде довољно привлачно, актуелно и да даје резултате у будућности. Мислим, да ћемо уз успешан рад у Лозници, имати резултат који можемо касније да поделимо са свим локалним самоуправама, наравно уз неке модификације које постоје у сваком граду – рекао је генерални секретар СКГО.

В. Ст.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗОРАНА МИХАЈЛОВИЋ У МАЛОМ ЗВОРНИКУ – Важна је зелена енергетика

ГРАДСКИ ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ – Следе појачане контроле

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )