КОМС У ЛОЗНИЦИ – Да се чују млади

КОМС У ЛОЗНИЦИ – Да се чују млади

Представници Kровне организације младих Србије (КОМС), највишег независног представничког тела младих у нашој земљи, данас су се у градској управи састали са представницима Града Лознице и разговарали о положају и потребама младих Лозничана.

На састанку је представљен пројекат ’’Упознај своје представнике – Ти (се) питаш’’ који КОМС спроводи у партнерству са Локалном канцеларијом Регионалне канцеларије и у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина.


Тема састанка биле су могућности даље сарадње ових организација, локалних самоуправа и локалних средњих школа са циљем унапређења положаја и подстицања активног учешћа младих у Лозници, али и на регионалном нивоу. Миљана Пејић, генерална секретарка КОМС-а, рекла је да се овај пројекат реализује у сарадњи са Регионалном канцеларијом за сарадњу младих на западном Балкану и уз подршку Амбасаде Француске, а суштина пројекта је да млади људи упознају своје преставнике.

– Омладинска политика је сада доста развијена, имамо најразличитије облике механизама активног учешћа и циљ нам је да млади људи из најразличитијих локалних средина упознају своје представнике, да им кажу своје потребе, да нешто више испричају о свом положају на локалу како би они адекватно могли да представљају њихове интересе у важним телима где се доносе одлуке битне за младе. Лозница је једна од ретких локалних самоуправа која овако брине о младима и има успостављене механизме омладинске политике. Има локални акциони план, Омладински центар, Савет за младе, Канцеларију за младе и слично. Надамо се да ће Лозница послужити другим локалним самоуправама као добар пример како локална заједница може да се брине о младима – казала је она данас.


На питање ЛН које су то кључне потребе младих рекла је да је њихово истраживање показало да је проблем број један и даље незапосленост, односно запошљавање младих као област којој је потребно дати много више пажње, друго је образовање где није добра усклађености тржишта рада са образовним програмом. Нама је, казала је Прејићева, потребно паметније реформисање образовног система како би заиста млади могли лакше да дођу до посла, а трећи проблем јесу вредности младих, односно њихови ставови  према кључним механизима за доношење одлука.

– У односу на претходне године, младе све више занимају питања заштите животне средине, одсуства корупције, а све мање говоре о националистичким и економским темама која су у претходним истраживањима биле доминантније – рекла је представница КОМС-а.

Помоћник градоначелника Љубинко Ђокић казао је да Град Лозница жели да укључи младе у све сфере друштвеног живота, почев од образовања, културе, спорта, да они буду видљивији. Подсетио је да је пре 14 година у Лозници основана Канцеларија за младе, једна од прве три у Србији, а 2012. је уз помоћ Министарства иностраних послова Италије урађен Омладински центар у коме се налазе Канцеларија за младе, волонтерски центар и сала за предавања. Лознички млади били су, казао је,  чланови Саветодавног одбора Министарства омладине и спорта када је доношена Национална стратегија за младе и Национални програм за реализацију те стратегије.


– Кроз лозничку Канцеларију за младе годишње прође неколико хиљада младих кроз разне облике неформалног образовања, од курсева страног језика, информатике, припреме основаца за упис у средњу школу, школе новинарства, глуме, фотографије, разна саветовања и слично. Млади Лознице имали су и размену са вршњацима из Италије, Пољске, Француске, Немачке, САД. Наш приоритет јесу млади, ослушкујемо њихове потребе и њима се прилагођавамо. Једини смо град у коме се реализује програм ’’Лозница најбољима’’, циљ градоначелника био је да младе људе који су завршили државне факултете и имају висок просек задржимо у нашем граду, а оне који су отишли  да вратимо овде. Примљено је 18 младих и они су данас у тиму ’’За будућност Лознице’’. Њихов задатак јесте да подижу капацитет градске управе, наших јавних предузећа и установа, да на неки начин унапреде привредну активност – казао је Ђокић и додао да је Лозница пример како се младима поклања пажња Он је подсетио да је у Лозница пре четири године уз помоћ државе завршен је Научно-образовно-културни центар у Тршићу где млади из нашег града, Србије и дијаспоре имају све услове да изучавају наш језик, писмо и обичаје као и да је за унапређење положаја младих лозничка Канцеларија за младе добила награду ’’Млад град’’.

После састанка је пројеката ’’Ти (се) питаш’’ представљен је у Омладинском центру где је са младима разговарано о њиховим потребама на локалу. 

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ФУДБАЛ: ОПШТИНСКА ЛИГА – Бојкот успео, тврди Карајичић

РУКОМЕТ – Одржан меморијални турнир

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.  

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )