ТУРИЗАМ ЧУВА СЕЛО – Туристичка сезона током целе године

ТУРИЗАМ ЧУВА СЕЛО – Туристичка сезона током целе године

За општину Крупањ развој туризма је од стратешког значаја. Рађевина има велики потенцијал и туристички посленици овог краја настоје да га искористе. Од почетка године смештајни капацитети су у потпуности попуњени, а у најави је изградња нових. Изградња фудбалског терена са вештачком травом омогућила је припрему спортских екипа током целе године

Туризам је у стратегији развоја општине означен као приоритет, као начин да се обезбеди више новца у буџету, квалитетнији живот грађана, али и да подстакне људе да се врате на своја огњишта и да у Крупњу започну нови посао. Председник општине Иван Исаиловић каже да је сада у Крупњу лепо живети и да од туризма може добро да се заради. 

– О томе сведочи и чињеница да је Крупањ протеклих месеци био пун туриста и да су и сада сви смештајни капацитети попуњени. Од 15.000 ноћења колико их је било пре пет-шест година, у овој години их је било више од 60.000, а година још није завршена. Озбиљне наде полажемо у туризам – нагласио је он.

Уместо неколико месеци током лета, колико је раније трајала туристичка сезона, сада је она продужена на целу годину. Томе је највише допринела изградња савременог фудбалског терена са вештачком травом. Постављени су и рефлектори тако да је могуче тренирати на њему и у вечерњим сатима.  Само у фебруару, који је ранијих година био готово без туриста, остварено је 4.500 ноћења, а приход који је остварен издавањем терена био је близу милион динара. Последњих неколико година у Крупњу су посветили много пажње изградњи спортске инфраструктуре. Ради се атлетска стаза, а у плану је изградња терена за одбојку на песку. У Туристичко – спортској организацији општине Крупањ истичу да је најважније да се Рађевина полако враћа на мапу спортског туризма, понајвише захваљући развоју спортске инфраструктуре, али и амбијенту и клими која погодује за припреме у свим спортовима.


Сеоски туризам представља велики потенцијал, туристи би могли долазити током целе године,  али, за сада, тим се послом бави мали број домаћинстава. Младен Стефановић, директор ТСОК, верује да сеоски туризам може бити профитабилан, креативан, занимљив. Општина Крупањ је, да би постакла власнике сеоских домаћинстава да се баве туризмом, урадила правилник о субвенционисању отварања нових капацитета. Њиме је предвиђено да власници смештајних капацитета који се пријаве за субвенцију добију 100.000 динара по лежају. Тренутно у Крупњу има око 50 домаћинстава  који нуде смештај, а у  поступку категоризације је још толико.

– Углавном су то млађи људи који желе да остану овде, а то је и циљ наше општине – да млади остану на својим огњиштима, као и да се врате они који су отишли у друге средине. Заинтересованих има у целој општини – подсећа Стефановић.


У току је израда апликације “Најдужа пијаца на свету” која би од јесени требало да буде доступна туристима., али и мештанима крупањских села који су заинтересовани да продају своје производе и да понуде смештај туристима. У ТСО Крупањ истичу да намеравају да кроз апликацију промовишу не само сеоски туризам, већ и културно-историјско богатство Рађевине.

У  Крупњу се радују све већем броју туриста и продужетку туристичке сезоне и због тога намеравају да у наредним годинама граде нове смештајне капацитете како би одговорили захтевима туриста. У плану је изградња неколико хотела, а циљ је да се достигне хиљаду до хиљаду и по лежаја. Велики туристички потенцијал представља Мачков камен где је планирана изградња спортско-рекреативног комплекса са затвореним и отвореним базеном, спортским теренима и другим садржајима. Обезбеђени су и плацеви за изградњу хотела.

У локалној самоуправи очекују да Рађевина у наредним годинама постане једна од најпожељнијих туристичких одредишта  у Србији.

ЕЛН

ПРОЧИТАЈТЕ И… 

31. АВГУСТ 1941: О УСТАНКУ И УСТАНИЦИМА (5) – Битка за Бању Ковиљачу

НАШИ СМО – Браћа

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )