РЕАКЦИЈА УДРУЖЕЊА СРБА МУСЛИМАНСКЕ ВЕРОИСПОВЕСТИ – Заборављен Мујага Зечановић

РЕАКЦИЈА УДРУЖЕЊА СРБА МУСЛИМАНСКЕ ВЕРОИСПОВЕСТИ – Заборављен Мујага Зечановић

После годину дана Удружење Срба муслиманске вероисповести одржало је данас конференцију за штампу, а разлог за обраћање јавности била је недавна прослава 80. годишњице првог ослобођења Лознице у другом светском рату и, како је речено, пропуста који је направљен. Према речима Сулејмана Спахе, председника овог удржења, ово је већ трећи пут да се приликом обележавања овог значајног датума не спомене Мујага Зечановић, који је погинуо бранећи Веселина Миситу. – Брине нас и боли однос према неким нашим великанима. Док сам био у СРС ми смо својим животом и понашањем бранили споменик Мисите који је један од великих патриота. Док сам био посланик никада нисам заборављао да споменем Лозничанина Мујагу Зечановића патриоту, човека којег ретко спомену, а он је носилац Споменице заслужног грађана Србије и Југославије. Тај човек је заслужио да буде споменут  – рекао је Спахо показујући Споменицу коју су му за ову прилику уступили Мујагини потомци.


Како је рекао, када су овај датум обележавали  пре него што га је прихватила локална самоуправа , увек су позивали Зечановићеву фамилију. У удружењу су чак, размишљали да овај датум  посебно обележавају, али се од тога одустало.  

– Требало би већ једном да схватимо да су се неки људи борили за исте циљеве, да су дали своје животе и да не треба правити разлику између људи. Ми се декларишемо као Срби, али видимо да нема много разумевања за наш програм. Хвала локалној самоуправи што нам понекад  изађе у сусрет, није то нека цифра, ми се сами финансирамо, док, на другој страни видимо да неке друге организације примају поприлично средстава – напоменуо је Спахо.

Говорећи о раду удружења, рекао је да оно ове године обележава десет година постојања, да нису били активни последњих година и због епидемије коронавируса, али највише због тога што се већина чланова бави сезонским пословима како би обезбедили своју егзистенцију. Покушаће, како је рекао, да рад удружења у којем је на почетку било 216 чланова, а сада их, како каже,  “због неактивности можда има мање”, подигну на виши ниво. Најпре ће променити  руководство а за то ће имати прилику већ 23. септембра када ће бити одржана годишња Скупштина овог удружења.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

РЕАКЦИЈА УДРУЖЕЊА СРБА МУСЛИМАНСКЕ ВЕРОИСПОВЕСТИ – Заборављен Мујага Зечовановић

31. АВГУСТ 1941: О УСТАНКУ И УСТАНИЦИМА (3) – Битка за Лозницу

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.  

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )