ТУРИЗАМ – РАЗВОЈНА ШАНСА ЉУБОВИЈЕ – Може се добро живети од сеоског туризма

ТУРИЗАМ – РАЗВОЈНА ШАНСА ЉУБОВИЈЕ – Може се добро живети од сеоског туризма

Етно-село Врхпоље из године у годину бележи све већи број туриста. Привлачи их предиван амбијент на обали реке Дрине, смештај у старим вајатима, традиционална јела овог краја, као и могућност да посете природне лепоте Азбуковице, бројне културно-историјске споменике. Власник Никола Кнежевић сматра да млади треба да се баве сеоским туризмом јер овај крај има идеалне услове за то и уверен је да је успех загарантован

Када је 2005. године почео да гради етно-село на осмом километру магистралног пута ка Ужицу поред реке Дрине, Никола Кнежевић каже да није знао шта да очекује. Био је, истиче, зачетник сеоског туризма у Азбуковици. 

– Одлучио сам се да започнем нешто што је било потпуно непознато у овом крају. Хтео сам да гостима приуштим један потпуно другачији амбијент и доживљај. желео сам да 19. век из Србије пренесем на обалу Дрине. Куповао сам старе вајате и преуређивао их у стамбене објекте. Био сам убеђен да ће то што радим неко препознати као нешто добро и да ће хтети да борави у вајатима на обали Дрине. У почетку смо имали један вајат и мали ресторан, а 2007. године започели смо пријем првих туриста са великим страхом да ли ћемо успети да људима, њиховим жељама, моћи да изађемо у сусрет, да ли је то што нудимо оно што туристи траже, као и да ли ћемо овим послом уопште моћи да се бавимо. На срећу, почело је добро. Први туристи су нас препоручивали другима и тако из године у годину тако да смо прошле године имали 8.000 ноћења. Сада имамо 40 лежаја и радимо током целе године. Потврдило се да је река Дрина изузетно велики потенцијал и да је она кичма развоја туризма у нашој општини. Ту су и Соколске планине, планина Бобија, кањон Трешњице – станиште белоглавог супа, предивна, готово нетакнута природа. И верски туризам је изузетно атрактиван и све то нам даје за право да очекујемо да општина Љубовија заузме завидно место на туристичкој мапи Србије – уверен је Кнежевић.


Каже да гостима пружају могућност да сплаваре Дрином, одлазе у лов, пецају, обилазе оближње манастире, али и друге занимљива одредишта. Посебну пажњу посвећују кухињи и традиционалним јелима овог краја.

– Правимо их по рецептима наших бака. На јеловнику су обавезно сир, кајмак, качамак, домаћа сланина, пршута, уштипци, пасуљ, гулаш, купус, прасеће и јагњеће печење. Све што нам је потребно, набављамо код мештана оближњих села. Туристи заиста могу да уживају у разноврсним укусима Азбуковице – истиче он.

Подсећа да је основни мотив да почне да се бави сеоским туризмом био да своје и унуке покојног брата задржи у Љубовији, да им омогући да остану на свом огњишту и да од посла којим се баве могу да пристојно живе.

– Сеоски туризам у Азбуковици има будућност.  Од тог посла може добро да се живи то гарантујем својим искуством. Млади у Љубовији треба да схвате да је сеоски туризам озбиљна грана привреде и да је време да своје домове, дворишта, не само поред обале Дрине, преуреде и да тако започну посао који ће им омогућити сигурне приходе и пристојан живот. Најважније је да неће морати да напуштају своја родна места, већ ће остају ту и стварају породице. Имамо сјајне услове, искористимо их. Успех је загарантован – поручује Кнежевић.

В. Ст.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ТУРИЗАМ РАЗВОЈНА ШАНСА ЉУБОВИЈЕ – Враћају се белоглави супови

И ТО СЕ ДЕШАВА – Јаје у јајету

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.  

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )