ОПЕТ НОВИНЕ У ТЕХНИЧКИМ ПРЕГЛЕДИМА – Уводе се контролори за прегледе

ОПЕТ НОВИНЕ У ТЕХНИЧКИМ ПРЕГЛЕДИМА – Уводе се контролори за прегледе

Од како је пре месец и по дана почео да се примењује измењени Правилник о подели моторних и прикључних возила којим су доста пооштрени услови обављања техничких прегледа, скоро половина возила враћена је из различитих разлога. Многи власници возила су се жалили да им возило није “прошло” због ситница које није требало да буду пресудне као што су боја седишта или недостатак течности за брисаче, и били су у праву што су потврдили и у Управи саобраћајне полиције и у Агенцији за безбедност саобраћаја.


Ових дана најављено је да би за два до три месеца требало да ступи на снагу правилник о контролорима техничког прегледа, чиме ће бити решене све дилеме. Све процедуре и процеси биће јасно дефинисани. Како тврде у Агенцији која је већ израдила правилник, када он буде почео да се примењује, систем прегледа ће бити много ефикаснији јер ће контролори проћи одговарајуће обуке. У току је реализација пројекта централног информационог система у коме ће се налазити сви подаци о возилима и техничким прегледима. Планирано је да ће се увођење система обављати у три фазе у периоду од 450 дана. У другој фази, која је и најважнија, обучаваће се контролори за рад у новом програму и читав ће процес бити завршен за годину и по дана. Свако возило ће бити на систему и на годишњем нивоу ће се пратити које су промене биле на возилу. 

Контролор у једном лозничком сервису за технички преглед нам је рекао, да се очито ради све без икаквог логичног реда. Наиме, прво им је речено да ће се контролори обучавати за рад по новим правилима пре него што Правилник ступи на снагу, а испало је обрнуто, зато и долази до различитих критеријума у појединим сервисима. Ако дође до пропуста казне су драконске, а највећа је одузимање дозволе за рад објекта на десет година.


На примедбе и возача и власника сервиса за технички преглед да би држава требало да одреди цене које су за прве високе, а за друге нису, већ су начин да поврате уложена средства у нову опрему и камере, у Агенцији кажу да цене треба да буду слободне. Слажу се да су оне скочиле више него што треба, али да ће се временом, када конкуренција буде све јача, оне смањити.

У једном од сервиса Техничких прегледа су нам рекли, да таква тврдња није реална и да би држава требало да одреди цену јер је тако прописано новим правилником. Да конкуренција утиче на снижење цена  још дуже време ће се причекати с обзиром на то да дневно у Србији само три сервиса могу да добију дозволу за рад.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И… 

НАШИ СМО – Живци

АЛЕРГИЈЕ НА ПОЛЕН – Сезона корова

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.  

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )