ЕНЕРГЕТСКА ЕФИКАСНОСТ – Од данас конкурс за грађане

ЕНЕРГЕТСКА ЕФИКАСНОСТ – Од данас конкурс за грађане

Јавни позив за мере субвенционисања програма побољшања енергетске ефикасности домаћинстава данас је расписан у Лозници и траје наредних 21 дан, односно до 15. септембра. Грађани могу конкурисати за четири мере – уградњу и набавку материјала за термичку изолацију, односно фасаде, уградњу столарије, набавку и уградњу котлова на био-масу или природни гас, као и за набавку и уградњу топлотних пумпи.


Према речима Дејана Сталовића, градског менаџера и председника Комисије за реализацију мера енергетске санације, овом мером унапређује се квалитет живота грађана, подиже енергетска ефикасност, смањују трошкови набавке енергената и даје значајан допринос квалитету, очувању и заштити животне средине. Град Лозница и Министартво рударства и енергетике улажу по пет милиона динара за ову активност, односно укупно десет. Сталовић је у данашњем обраћању медијима прецизирао да право учешћа на конкурсу имају власници породичних кућа и станова који у њима и живе, што доказују личном картом или пореским решењем на њихово име и другом неопходном документацијом, као и да власници објеката који нису легализовани, односно озакоњени не могу учествовати.

– За фасаде су опредељена два милиона динара, столарију пет, котлове два и топлотне пумпе милион динара. Када су упитању фасаде, грађани могу очекивати суфинансирање у износу од 50 одсто укупне вредности, или максимално до 120.000 динара. То значи да, ако је вредност фасаде на кући 150.000 они добијају 50 одсто, односно 75.000 динара, али ако је реч о већој кући где је за фасаду потребно  400.000 они ће добити највише 120.000. Исто се примењује и за све остале мере. Код столарије могу добити до 100 хиљада динара, котлова или пећи на био-масу – сечка, брикет, пелет, максимално 85.000, код котлова на гас 70.000, а код топлотних пумпи 150.000 динара. Сваки грађанин може конкурисати само за једну од ове четири мере, ону која му је у овом тренутку најпотребнија. Ово су максимални износи које суфинансирају министарство и Град, све преко тога сноси грађанин, а у јавном позиву је све прецизирано као и шта су то неприхватљиви трошкови – казао је Сталовић и додао да је идеја подићи ниво енергетске ефикасности у објектима  у  којима људи станују.


Он је објаснио начин и услове за конкурисање. Сва документација која је обавезна уз пријаву веома је једноставна за попуњавање. Потребни су основни подаци о подносиоцу уз адресу, површину стана или куће, број чланова домаћинства и слично. Грађани, каже Сталовић,  морају приликом пријаве доставити предрачун или профактуру са количином и ценом за опрему, са уградњом, коју је грађанин добио од једног од извођача радова који је прошао на конкурсу Града и налази се на ранг-листи. За фасаде су на листи два изабрана извођача, столарију седам, котлове три и топлотне пумпе два, с тим да је први на листи са најповољнијом, а последњи са најнеповољнијом понудом.

– Комисија ће бодовати све пријаве грађана и направити прелиминарну ранг-листу. Она ће изаћи на терен, обићи сва домаћинства која задовољавају критеријуме и утврдити чињенично стање на терену. Они код којих подаци наведени у пријави нису тачни, биће дисквалификовани. Када буде формирана коначна ранг-листа тада грађани, у сарадњи са изабраним извршиоцем, почињу радове, а по њиховом завршетку извођач доставља оверену и потписану потврду о томе. Комисија поново излази на терен и у присуству власника утврђује да ли су сви изведени радови у складу са поднетом пријавом. Тек после тога Град пребацује новац директном извођачу. Град неће новац пребацивати грађанима него ће они свој део плаћати извођачу. Тешко је сада рећи када би радови могли почети, али очекујемо да то буде у најкраћем року – истакао је он.

Милорад Матић, заменик начелника градске управе и члан надлежне комисије, особа је која ће давати додатне информације заинтересованим грађанима.


– Јавни позив, као и сва пратећа документација могу да се преузму на сајту града – www.loznica.rs или на шалтеру број 8 у градској управи. Конкурсна документација је веома једноставна, али у случају нејасноћа у јавном позиву грађани могу позвати број 015/879-200, локал 226. Цео поступак је транспарентан јер ће у свим фазама грађани моћи у сваком моменту да обаве увид у поднете пријаве, или поднесу евентуално приговор. Очекујемо велико интерсовање за овај конкурс – казао је он.

Подсетимо, Лозница је у групи 67 градова и општина који су испунили услове и добили уговоре за реализацију пројекта енергетске санације стамбених објеката.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОПШТА БОЛНИЦА И ДОМ ЗДРАВЉА – Све више првих прегледа

ФК ЛОЗНИЦА – Мићић остаје шеф стручног штаба

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.  

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )