ТУРИЗАМ ЧУВА СЕЛО – Вратили се у родни крај

ТУРИЗАМ ЧУВА СЕЛО – Вратили се у родни крај

Заустављање миграторних процеса и повратак у родна места оних који су раније отишли  један је од приоритета у Општини Крупањ. Сматрају да је туризам велики потенцијал који треба искористити да млади остану на својим огњиштима. За оне који се одлуче да се баве сеоским туризмом локална самоуправа је обезбедила субвенције

Породица Васиљевић је пре двадесетак година напустила Крупањ у потрази за бољим животом. Тражили су га у Новом Саду, Београду, Лозници, а онда су пре пет година одлучили да се врате у родни крај. И то је, кажу, нешто најбоље што су урадили.

– Вратили смо се из Новог Сада прошле године. Одлучили смо да се бавимо сеоским туризмом и озбиљно смо прионули том послу. Решили смо да у предграђу Крупња изградимо етно-комплекс који смо назвали Конак Добри поток. Пре нешто више од месец дана отворили смо ресторан који има капацитет од две стотине места. Планирамо да изградимо 19 кућица за преноћиште, а до сада је завршено седам. У употреби је 21 кревет, а када све буде завршено имаћемо 60 кревета на распологању. Планирамо још много тога занимљивог да урадимо како за туристе, тако и за наше суграђане. Изградићемо базен, али и фризерски салон пошто је мама фризер – каже Јована Васиљевић, најмлађи члан породице и директор овог комплекса.


Тата Зоран раније је био угоститељ, а касније се бавио грађевинарством тако да су, како каже Јована, одлучили да споје лепо и корисно. Зоран је осмислио како конак треба да изгледа и већи део радова сам извео.

– Земљу на којој се сада конак налази купили смо 2015. године од пријатеља и од тада смо започели градњу, а последње две године смо интензивно радили и сада радимо свакодневно како бисмо Што пре завршили посао. Нисмо се вратили овде да бисмо само зарадили, већ нам је досадила стална гужва у великим градовима. Другачије се тамо живи,  много брже и нема се довољно времена за себе. Овде смо нашли мир, живи се много опуштеније, а можемо и да зарадимо од посла којим се бавимо – истиче Јована.

Каже  да су у току радови на изградњи дечјег игралишта. Биће дуго 14 метара  и очекује да буде завршено  у наредних петнаестак дана. Истиче да нису размишљали о томе како ће посао кренути, нису се надали ни добром, ни лошем јер није било времена за то.

 – После месец дана рада могу рећи да сам задовољна. Људи долазе из целе Србије, као и из иностранства (Немачке,Чешке, Шведске и других земаља). Има их и Лознице и осталих суседних општина, али има и мештана који воле овде да сврате. Нудимо домаћу храну и желимо да испоштујемо рађевску традицију. Прасеће и јагњеће печење је специфично за Рађевину, али имамо и све врсте роштиља и рибу. На менију су и домаћи сир и кајмак који набављамо у рађевским селима. Имамо више домаћинстава који нас снабдевају својим производима и то за сада функционише на обострано задовољство – подсећа Васиљевићева.

Све радове Васиљевићи су до сада финансирали својим новцем, а сада намеравају да конкуришу за субвенције које даје Општина Крупањ – 100.000 динара по лежају.


– Општина Крупањ нам је велика подршка и свака помоћ је добродошла. Много новца смо уложили у овај комплекс и све што добијемо омогућићче да лакше  завршимо оно што смо започели. Размишљам позитивно, одлучила сам да се вратим у родни крај и ту видим себе у будућности – поручује Јована Васиљевић.

У Општини Крупањ верују да ће сеоски туризам заживети и надају се да ће у наредне три-четири године достићи циљ, а то је 1.500 кревета (тренутно је туристима на располагању око 400 кревета)..

ЕЛН

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ТУРИЗАМ ЧУВА СЕЛО – Рађевина оаза за спортисте

ТУРИЗАМ ЧУВА СЕЛО – Сеоски туризам узима замах

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.  

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )