НА БАРИ У СЛАТИНСКОМ ПОЉУ – Црвену боју изазвало „цветање“ алги

НА БАРИ У СЛАТИНСКОМ ПОЉУ – Црвену боју изазвало „цветање“ алги

Поводом недавног појављивања црвене боје на бари у ископаној њиви у селу Слатина данас се огласила Агенција за заштиту животне средине (СЕПА) саопштењем у којем се наводи да је 9. августа „извршено ванредно узорковање и испитивање квалитета воде из те баре (језера) у катастарској општини Слатина са два локалитета ближе и даље од атарског пута, оба на два метра далеко од обале и 40 центиметара испод површине воде“ и да су урађене „физичко-хемијске, хемијске и биолошке анализе“ и да је током узорковања и обраде узорака констатована „висока температура воде, што је последица високих спољашњих температура током дужег временског периода“.


– Даље, испитивани локалитет воде окружен је пољопривредним обрадивим површинама на којима је засађен кукуруз, а те површине третирају се стајским и вештачким ђубривима (азотним или фосфорним). Током кишних периода (пролеће, јесен и зима) долази до спирања земљишта и на тај начи нутријенти из земљишта доспевају у водотокове, језера и баре. Резултати анализа говоре да вода баре (језера) на локалитету КО Слатина (кп 264/1) садржи нутријенте и укупан фосфор који служе као подлога, односно храна за развој алги. Анализом фитопланктона на оба локалитета утврђена је еутрофикација и хипереутрофикација, што су услови који су погодовали „цветању“ воде. На узорку je констатована црвено-наранџаста боја воде, која потиче од масовног развоја врсте Euglena sanguinea, односно „цветања“ алги – стоји у саопштењу, које је објављено на сајту агенције. 

Саопштењем се огласила и компаније „Рио Тинто“ која наводи да „извештај СЕПА потврђује раније изнети став компаније да промена боје воде нема никакве везе са било каквим активностима компаније, односно да су изјаве појединаца пренете у медијима о компанији као узроку промене воде нетачне. Промена боје воде настала је, како је показао извештај СЕПА, као последица цветања алги због присуства пигмента астаксантина из групе каротеноида, јер масован развој ове врсте боји воду у црвено – саопштили су из Рио Тинта“. 

Они даље подсећају да је компанија „Рио Сава експлорејшн“ (РСЕ), српска кћерка компанија „Рио Тинто“, одбацила недавне тврдње медија које су узбуркале јавност. Она је, наиме, демантовала да је почетак њених ископавања разлог за обојеност црвеном бојом баре, односно језера у месту Горње Недељице.


Подсећамо да су почетком августа мештани Горњих Недељица, места где је у плану рудник литијума, пронашли у језеру које се ствара од подземних вода црвену боју. Удружење „Не дамо Јадар” позвало је релевантне институције да изађу на терен и утврде шта се тачно десило на поменутој парцели која је, по њиховим речима, некада била плодно земљиште, а надлежне су позвали да објасне мештанима како је уопште настала рупа испуњена водом. Маријана Трбовић Петровић из овог удружења каже за ЛН да су управо и они чули за резултате које је објавила СЕПА и да су о оглашавању компаније „Рио Тинто“ тим поводом сазнали из медија.

– Без анализа смо знали да је у питању црвена и модрозелена алга, али нама још нико није одговорио откуд рупа на некада плодној земљи, откуд вода у рупи и где је земља која је ископана и отерана. Такође, појава алги је последица загађења, каквог и коликог, није нам јављено. Вероватно ћемо и то сазнати из медија, а све што се тиче наших анализа, медији ће бити адекватно обавештени. Ако компанија нема ништа с тим нека нам објасни да ли је власник парцеле на којој се створила црвена бара подизвођач „Рио Саве“, који ради за њих одвожење и довожење земље. Иначе, стање сеоских бунара је дискутабилно јер неко мора да гарантује исправност воде. Људи су приморани да сами носе воду из својих бунара на анализу – рекла нам је Маријана Трбовић Петровић.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НА УСПОНУ КА ВРХУ МОНБЛАНА – Лоше време омело Лозничане

НАШИ СМО – Понедељак

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )