ТУРИЗАМ ЧУВА СЕЛО – Рађевина оаза за спортисте

ТУРИЗАМ ЧУВА СЕЛО – Рађевина оаза за спортисте

Крупањ је одавно познат као одредиште на које радо долазе спортске екипе на припреме. Међутим природни потенцијали нису више довољни да би се професионалне екипе одлучиле на припреме у овом крају. Неопходна је одговарајућа спортска инфраструктура, као и смештајни капацитети

Гости Крупња последњих година биле су, углавном, млађе селекције фудбалских, одбојкашких и кошаркашких клубова. Изградњом фудбалског терена са вештачком травом,  бројних терена за кошарку, одбојку, рукомет, као и мини-пич терена, теретане на отвореном омогућено је да се екипе припремају током целе године. Ту су и три велика травната фудбалска терена, спортска хала са око хиљаду места за гледаоце, отворени базен тако да сада постоје много бољи услови за припреме спортиста.

 – Захваљући планинама које га окружују, рекама, клими Крупањ представља својеврсни карантин – идеално место за припреме спортиста свих узраста. Имали смо проблема са застарелом  спортском инфраструктуром, ал сада се све мења набоље и резултати су видљиви. Морамо да пратимо савремене трендове како бисмо били конкурентни другим центрима у којима се припремају спортисти. У последњих неколико година много смо радили на развоју спортске инфраструктуре. Почетком године урадили смо савремени фудбалски терен са вештачком травом, поставили рефлекторе па је могуће тренирати на њему и у вечерњим сатима. Тренутно радимо и на изградњи атлетске стазе на којој ће бити постављена вештачка трава. Желимо и да обновимо тартан на кошаркашком терену, као и да урадимо терен са мултифункционалном подлогом за одбојку и рукомет. У плану је и изградња терена за одбојку на песку. Мали спортови постају све атрактивнији и за туристе, али и за мештане Крупња. Циљ је и да на планини Јагодњи изградимо још један терен са вештачком травом, као и неколико терена са мултифункционалном подлогом и да тако привучемо и инвеститоре који би саградили смештајне капацитете – каже Младен Стефановић, директор Туристишко спортске организације Општине Крупањ.


После много година ове су спортске екипе биле на припремама у Крупњу и током зиме, захваљујући, пре свега, фудбалском терену са вештачком травом. Екипе су, углавном, долазиле из Војводине – Вршца, Врбаса, Новог Сада и других места. Овде су се припремале све млађе селекције суперлигаша Војводине. Током јула у Крупњу је одржан кошаркашки камп КК Партизан из Београда.

– Требало је да прошле године овде буде одржан рукометни камп Барселоне из Шпаније, али, нажалост, до тога није дошло због пандемије коронавируса. Најважније је да се Крупањ мало по мало враћа на мапу спортског туризма, понајвише захваљујући развоју спортске инфраструктуре, али и амбијенту и клими која погодује за припреме у свим спортовима. Важно је да се у овом тренутку ради и на обнови две спортске хале. Реч је о хали у основној школи у Крупњу и ту ће бити билијар клуб.Постоји план да догодине овде буде организовано светско првенство у билијару и верујем да ћемо га и остварити. Реконструише се и хала Средње школе и ту ђе бити уређен простор за стони тенис – истиче Стефановић.

Некада су се у Крупњу припремале и сениорске селекције бројних клубова. Ове године на припреме је долазила само сениорска екипа фудбалског клуба из Вршца, али у ТСОК надају се да ће иу у будућности бити све више. Стефановић подсећа да се са изградњом спортске инфраструктуре развијао и спорт у Крупњу. ФК Рађевац се пласирао у Српску лигу “Запад” и догодине ће прославити век постојања. Добре резултате бележе екипе и у другим спортовима.

Да би био још примамљивији спортским екипама Крупањ мора да изгради озбиљне смештајне капацитете. У плану је изградња два хотела, а велика су очекивања и од сеоског туризма где постоји велико интересовање за смештајних капацитета. Циљ је да се у наредних неколико година туристима понуди од хиљаду до хиљаду и по лежаја (тренутно их има око 400).

ЕЛН

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ТУРИЗАМ ЧУВА СЕЛО – Сеоски туризам узима замах

107 ГОДИНА ОД ЦЕРСКЕ БИТКЕ – Пешке или аутобусом до Текериша

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )