ПЛАН КОРИШЋЕЊА ПОЉОПРИВРЕДНОГ ЗЕМЉИШТА – Планиран приход од петнаест милиона

ПЛАН КОРИШЋЕЊА ПОЉОПРИВРЕДНОГ ЗЕМЉИШТА – Планиран приход од петнаест милиона

Годишњим програмом заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта у Лозници је планиран приход од 15 милиона динара. Укупна површина земљишта која се пољопривредницима даје у закуп је 639 хектара

На последњој седници Скупштине града усвојен је Годишњи програм заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта који је, како каже Јован Миладиновић, начелник Одељења за привреду и локални економски развој, претходно добио сагласност Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, а урађен је на основу података Републичког геодетског завода.


–  Најважнији разлог доношења плана је процедура која из њега произилази а то је давање  у закуп државног  земљишта пољопривредницима. У питању је површина од 1,308 хектра од чега се у закуп даје 639 х, разлика од 668 х је изузета јер се земљиште не поклапа са стварним стањем на терену. У питању је земљиште које по својој намени није пољопривредно већ се користи за гробља, домове културе, школе, те због тога претходних година нису преведене из пољопривредног у грађевинско земљиште – каже Миладиновић.

Од расположивих 639 хектара, пољопривредницима је дато нешто више од 361 хектар, а остатак је предвиђен да се да у закуп у овој години. Прва фаза годишњег плана подразумева расписивање јавног позива за пољопривредне произвођаче који имају своју сточарску производњу на основу чега имају право пречег закупа, без јавног надметања.

 – По основу јавног позива јавило се четрнаест пољопривредних произвођача који су потраживали нешто више од 400 хектара. Пошто располажемо са 278 хектара, сваки од њих је добио по четрдесет одсто по основу прорачунате потребе за земљиштем а на основу бројног стања грла. Дакле, сточарима ће бити понуђено 165 х, а разлика или ако неки од њих одустане, ићи ће у закуп путем јавног надметања – објашњава  начелник.

Напомиње да на основу свега тога држава и локална самоуправа  остварују приходе који се даље користе. По основу уговора из претходних година, на 361 хектар остварује се приход од 48.000 евра, од тога је 40 одсто приход локалне самоуправе што је око 19.000 евра.


– За ову годину планиран је приход од нешто више од 15 милиона динара, реално остваривих је око  седам милиона јер се осам милиона воде као потраживања по основу судских поступака за узурпацију државног земљишта и ти поступци још нису завршени. Од тих средства за калцизацију замљишта предвиђено је пет милиона, за контролу плодности два милиона.

Целокупне процедуре давања у закуп пољопривредног земљишта спроводи посебна комисија а сагласност даје Министарство пољопривреде.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ТУРИЗАМ, РАЗВОЈНА ШАНСА ЉУБОВИЈЕ – Три планине – три изазова

ФК 14. ОКТОБАР, ДРАГИНАЦ – Крећу од нуле

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )